Liefde is voor iedereen. Daar staan wij voor bij KRO-NCRV. Om die reden verlichten wij deze week drie kerken in regenboogkleuren. Daarnaast kun je een aantal bijzondere live programma’s bijwonen. Eén daarvan is KRO-NCRV's Volgspot, woensdagavond live vanuit de Westerkerk.

Dit NPO-Radio 5 programma besteedt al 30 jaar aandacht aan muziek, media en theater. We vroegen presentator Hijlco Span wat we woensdag kunnen verwachten en welke gasten hem het meest zijn bijgebleven. 

Welke artiesten zijn er te gast in de Westerkerk? 
Hijlco: We kunnen genieten van zanger en entertainer Sven Ratzke, Maarten Heijmans zingt nummers van Ramses Shaffy. Verder verwelkomen wede broers Jeangu en Xillan Macrooy en het Vlaamse duo Kids With Buns. 

Waarom is het belangrijk dat artiesten uit de LHBTIQ+ community een podium krijgen? 
Omdat die artiesten vanuit eigen ervaring in hun werk kunnen laten doorklinken wat de strijd de pijn, maar bovenal ook de kracht, de diversiteit en de schoonheid van die gemeenschap is.

Welke artiest die te gast is geweest bij Volgspot is je het meest bijgebleven? 
Ik maak Volgspot inmiddels meer dan dertig jaar. Dus namen noemen wil tegelijkertijd zeggen dat ik andere namen, die me net zo zijn bijgebleven, níet kan noemen. Maar de herinnering aan ontmoetingen met bijvoorbeeld Ramses Shaffy, Liesbeth List, Maarten van Roozendaal, Jan Rot en Thé Lau zijn me enorm dierbaar. Daarnaast blijft het een feest om steeds maar weer jonge theatermakers te leren kennen.

Welke gast zou jij graag eens ontvangen en waarom? 
In de sector echte Volgspot-gasten zou ik graag Romy Haag ontvangen. Deze transseksuele Nederlandse artiest die furore maakte met haar eigen nachtclub in Berlijn, waar alle grote sterren optraden. Daarnaast moeten haar eigen shows ook legendarisch zijn geweest. En niet echt Volgspot, maar wel een droom die zou uitkomen is om Patricia Routledge te spreken, de actrice die Hyacinth Bucket speelde in Keeping Up Appearances. Britse humor op zijn best. Nog steeds verslind ik elke herhaling…

Waarom moeten we woensdagavond en sowieso allemaal naar Volgspot luisteren? Wat brengt het ons? 
Vanwege het talent, de begeestering en de verhalen die onze gasten met zich meebrengen. Artiesten waar we in de lage landen trots op mogen zijn.

Je kan Volgspot woensdagavond 3 augustus live bij wonen in de Westerkerk (toegang is gratis) of je luistert van 20.00 tot 22.00 mee op Radio 5.

Zwolle

Radioprogrammering in kerken rondom #liefdeisvooriedereen