De wereld herdenkt hem als geestelijk vader van de kapsalon, maar op de Schiedamseweg in Rotterdam-Delfshaven kenden ze Tati Gomes als vader, zoon, broer, vriend en natuurlijk als kapper.

Kapsalon

Wanneer kapper Tati Gomes trek heeft, loopt hij naar de shoarmazaak op de hoek voor een patatje met shoarma en sla. Gewoon in één bakje met een laag gebakken kaas en overgoten met knoflooksaus en sambal. Het gerecht krijgt de toepasselijke naam ‘patatje kapsalon’ en wordt een Rotterdams cultgerecht. Wat de meeste mensen niet weten, is dat het gerecht lijkt op het Kaapverdiaanse eenpansgerecht ‘cachupa’.

Eloisa en Tati Gomes
Tati aan het werk in zijn kapsalon

Ondeugende jongen

Tati's roots liggen in Kaapverdië. Zijn moeder is zwanger als ze naar Nederland komt. Er zijn medische problemen rond de zwangerschap en zowel zij als de baby lopen gevaar. Gelukkig bevalt ze in Rotterdam van een gezonde jongen: Nataniël, die door iedereen Tati wordt genoemd. Zijn oudere zus Eloisa ontfermt zich over haar babybroertje, omdat haar ouders veel aan het werk zijn. Het maakt hun band heel bijzonder.

Tati is een sociale, maar ook ondeugende jongen, die drie basisscholen verslijt. Hij groeit uit tot een rustige man, die van zijn passie voor muziek zijn beroep maakt: hij wordt drummer. Als hij een gezin krijgt, stopt hij met muziek maken en begint hij een kapperszaak op de Schiedamseweg. Eloisa: ‘Hij was niet alleen een goede kapper. Mensen kwamen naar de salon om met hem te praten. Bij hem konden ze hun verhaal kwijt.’

'Mensen konden bij Tati hun verhaal kwijt'

Familiemens

De band met de familie is heel hecht. Naast zijn eigen drie kinderen, heeft hij veel peetkinderen. Vrijwel de hele familie woont in en om Rotterdam. Eloisa: ‘Tati was echt een familiemens. Alle verjaardagen zagen we elkaar.' Iedere dag bezoekt hij zijn ouders. Dan neemt hij eten mee voor zijn bijna 100-jarige vader.

Zodra zijn kinderen ouder zijn, pakt Tati het drummen weer op, want de muziek blijft trekken. Hij speelt vooral Kaapverdiaanse muziek. Ieder jaar probeert hij naar de eilanden te gaan, om familie en vrienden op te zoeken.

'Iedere dag bezoekt hij zijn ouders'

'Kaapverdische zon in Rotterdam Delfshaven'

In juli 2023 overlijdt Tati volslagen onverwacht aan een bacteriële infectie. Hij is pas 47 jaar. Familie en vrienden zijn in shock, maar ook de buurt waar hij zolang heeft gewoond en gewerkt leeft mee. De stoep van de kapsalon ligt vol met bloemen en bij de uitvaart vormen honderden mensen een erehaag.

Er wordt geapplaudisseerd en gehuild om die vrolijke, positieve man, die de Kaapverdische zon liet schijnen in Rotterdam-Delfshaven. Eloisa probeert haar ouders en Tati's kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ze zoeken troost bij elkaar. ‘De dood van Tati is nog steeds onwerkelijk’, zegt Eloisa.

Voor wie steek jij een kaarsje op? terugkijken

Klik hieronder om Voor wie een steek jij een kaarsje op? terug te kijken. Zo laten we zien wat overledenen hebben betekend tijdens hun leven en houden we de herinnering aan hen levend.

Anita Witzier steekt een kaarsje op

Lees ook