Dinosaurussen zijn al héél lang geleden uitgestorven. Toch weten we van veel oude dinosoorten wanneer ze precies geleefd hebben. Hoe weten we dat eigenlijk? Willem Wever zoekt het uit!
Fossielen
Wetenschappers kijken eerst in welke gesteentelaag een dinobot is gevonden. En welke andere fossielen er eventueel in dezelfde laag zitten. Daar kunnen fossiele soorten bij zijn waarvan al bekend is uit welk tijdperk ze komen. In dat geval weten de onderzoekers dus ook vrij snel uit welk tijdvak het dinobot komt en hoe oud het is.
Lagen
De aardkorst is opgebouwd uit allerlei gesteentelagen. Van veel lagen is de ouderdom vrij goed bekend. Meestal zijn de lagen die dieper in de ondergrond zitten ouder dan de lagen die daar bovenop liggen. Soms komen oude lagen aan het oppervlak. Bijvoorbeeld wanneer de aardkorst omhoog is geduwd en de bovenliggende lagen door erosie verdwenen zijn.
Drie periodes
Dinobotten worden alleen gevonden in hele oude gesteentelagen van tussen de 230 en 65 miljoen jaar oud. Die lagen vallen binnen drie geologische perioden: de Trias (245 tot 207 miljoen jaar geleden), de Jura (207 tot 146 miljoen jaar geleden) en het Krijt (146 tot 65 miljoen jaar geleden).
Tot nu toe zijn er meer dan 1.100 verschillende soorten dino’s bekend, waaronder verschillende soorten vleeseters, langnekken en andere planteneters. Wetenschappers kunnen de soorten uit elkaar houden, omdat de bouw van de botten per soort verschilt. Het is ook mogelijk om de ouderdom van een dinobot met speciale apparatuur te meten. Dat gebeurt in een laboratorium.