Wolken bestaan uit kleine waterdruppels. Hoe meer waterdruppels er in een wolk zitten en hoe dikker de wolk is, hoe minder zonlicht er doorheen komt. Dat licht wordt namelijk allemaal teruggekaatst door het water.
IJskristallen
Wolken bestaan uit heel veel kleine waterdruppels. Op grote hoogtes van 8 tot 12 kilometer veranderen die druppel in ijskristallen. Dat komt omdat het zo hoog in de lucht ongeveer 50 tot 60 graden Celsius vriest. Brrr!
Zonlicht kan niet door deze bevroren druppels heen. De druppels weerkaatsen het licht namelijk, alsof het een spiegel is. Denk maar aan de zee: de zon schijnt op het water, maar onder water is het donker.
Dikke wolken
De dikte van die wolken is soms wel vijf tot twaalf kilometer, waardoor het eronder heel donker is. Door zo’n dikke laag druppels komt natuurlijk weinig licht!
Regenwolk
Waarom zijn donkere wolken dan regenwolken? Dat komt omdat er teveel water in die wolken zit.. De wolk wordt daardoor heel zwaar, waardoor de druppels niet meer in de lucht kunnen blijven hangen. Ze vallen naar dan beneden. Het regent!