Op 23 september wordt er aandacht geschonken aan de B van LGBTQ+. Een belangrijke dag om de biseksualiteit te vieren. Want liefde is voor iedereen. Bekijk hier drie inspirerende verhalen uit de bi+-gemeenschap!

In X-Y-SEX vertelt Victor Luis van Es over zijn biseksualiteit. Victor legt uit dat hij vaak de vraag krijgt: “Ben je dan niet homo?”. Hij vertelt dat dat niet het geval is: “Ik word echt blij van beiden.” Hij ziet zijn biseksualiteit inmiddels als een bonus. Als advies aan anderen geeft hij mee: “Waar de reis je ook naartoe brengt, als je er op een gegeven moment achter komt: Ik ben homo, hetero of bi+, dan is dat goed. Als je er maar plezier in hebt en er de tijd voor neemt.” Door van zichzelf te accepteren dat hij soms meer op mannen valt en soms meer op vrouwen heeft hij rust weten te vinden in zijn constante twijfel. Bekijk hier het interview waarin Victor vertelt over zijn coming-out als biseksueel.

Bi-cycle 

Biseksualiteit betekent dat je je aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen. In Nederland zijn er zo’n één miljoen mensen met biseksuele gevoelens en/of ervaringen, blijkt uit cijfers genoemd in Brandpunt+. Binnen de biseksualiteit kan er sprake zijn van de bi-cycle. Dit betekent dat je soms meer op mannen valt en soms meer op vrouwen. Dat kan per dag, week, maand, jaar of persoon verschillen. 

Ik wil dat zij zien dat het er mag zijn

Ook Brandpunt+ staat stil bij de bi+ gemeenschap. In het artikel vertellen onder andere Leroy Kxng en Laura van der Heide over hun biseksualiteit. “Als mijn nichtjes en neefjes gevoelens hebben die buiten de heteronormatieve norm vallen, dan wil ik dat zij niet zo hoeven te worstelen zoals ik dat moest. Ik wil dat zij zien dat het er mag zijn en dat het er is in onze familie”, vertelt Leroy. Lees hier de rest van het interview!

Seksuele diversiteit in de natuur

Iemand die ons leert dat seksuele diversiteit overal voor komt, is Artis-bioloog Charlotte Vermeulen. In een rondleiding door de dierentuin laat zij allerlei regenboogfamilies zien. Zoals bijvoorbeeld een polyamoureuze relatie tussen drie pinguïns. We kunnen een belangrijke les leren uit het dierenrijk. “Seksueel divers gedrag is niet iets om te bestraffen, maar hartstikke normaal”, vertelt Charlotte. Wil jij zien welke regenboogfamilies dierentuin Artis kent? Bekijk dan dit filmpje van BinnensteBuiten.