In aflevering 10 van Zin in morgen maakt Anita haar eigen ritueel dat in het teken staat van de lente, onder begeleiding van Ameike.

In religies wordt veel gebruik gemaakt van rituelen, zoals bij geboorte, trouwen en overlijden. Maar ben je niet religieus en wil je wel stilstaan bij bijzondere momenten in je leven, dan kun je zelf je rituelen creëeren.

Ameike van der Ven begeleidt mensen hierbij. “In religies worden bijzondere gebeurtenissen voor jou gemarkeerd, zonder religie mis je dat. Rituelen horen bij het leven. Je staat stil bij groei, ontwikkeling, net als de lente. Iets laten ontkiemen of zuiveren in jezelf. Daar wilde ik iets mee doen.”

Smid kees

Kees Klaassen (37) is al ruim 23 jaar smid. In deze aflevering van Zin in morgen laat hij zien hoe hij zijn ambacht met liefde beoefend. ''In de cyclus van het smeden vergeet je al je plannen, kijk je naar wat er gebeurt en laat je het ontstaan. Met het boetseren ontstaat er iets van leven.'' 

Brugkapster Jolanda

Bij Kapster Jolanda Bloemsma kun je terecht voor een knipbeurt op een opmerkelijke plek: haar kapsalon in het brugwachtershuisje. Ze vind het fijn om zo één op één met mensen te kunnen zijn. ''Het is allemaal veel persoonlijker. In zo'n grote kapsalon heb je de hele tijd de fohn van je buren in je oor. Ik vind dit het leukste wat ik kan doen. Mensen zijn zo leuk en elke dag is een cadeautje.''

Kijk naar Zin in morgen

Kijk deze aflevering terug via NPO Start

Smid Kees