Nagasaki, 5 januari 2025 – Shigemi Fukahori, een overlevende van de Amerikaanse atoombomaanval op de stad Nagasaki in 1945, is eergisteren op 93-jarige leeftijd overleden in Nagasaki, in het zuidwesten van Japan. Dat heeft de rooms-katholieke parochie waarvan hij lid was, vandaag laten weten.
Fukahori was een vaste kerkganger in de Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis is Motoomachi, Nagasaki. Deze kerk in het voormalige stadsdeel Urakami werd na de Tweede Wereldoorlog herbouwd nadat zij door de atoombom was vernietigd.
Trauma
Fukahori was 14 jaar toen de bom viel. Hij werkte toen als arbeider op een scheepswerf. Onder de vele slachtoffers, waren ook familieleden.
Jarenlang kon hij niet praten over het trauma dat hij had opgelopen. Ongeveer vijftien jaar geleden veranderde dat toen hij in Spanje een man ontmoette en met hem sprak over het Duitse bombardement op de Baskische plaats Guernica in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Na dat gesprek en het delen van hun ervaringen begon Fukahori meer te praten over zijn herinneringen aan de ontploffing van de atoombom.
“Op de dag dat de bom viel, hoorde ik iemand vragen om hulp. Toen ik naar die persoon liep en mijn hand naar hem uitstak, smolt de huid van die persoon weg. Ik weet nog steeds hoe dat voelde”, zei Fukahori in 2019 tegen de Japanse omroep NHK.
Vrede
Fukahori gaf geregeld lezingen aan studenten en riep hun op “de stok van vrede” over te nemen. Bij het bezoek van paus Franciscus aan Nagasaki op 24 november 2019 overhandigde Fukahori witte bloemen aan de Heilige Vader.
Op 9 augustus 2020, op de 75ste verjaardag van het verschrikkelijke bombardement, vertegenwoordigde Fukahori de atoombomslachtoffers bij een herdenkingsplechtigheid. Hij zei toen vastbesloten te zijn de boodschap van vrede te verspreiden; hij sprak daarbij de wens uit dat Nagasaki de laatste plek is waar ooit een atoombom ontploft.
De aanval op Nagasaki kwam drie dagen nadat de VS een andere atoombom op de stad Hiroshima had geworpen. In totaal vielen door beide bommen naar schatting 215.000 doden. De capitulatie van het Japanse Rijk werd aangekondigd door keizer Hirohito op 15 augustus 1945 en formeel ondertekend op 2 september van dat jaar, waarmee de Tweede Wereldoorlog officieel eindigde.
Katholieken van Nagasaki
De katholieke gemeenschap van Nagasaki gaat terug op de missie van Portugese jezuïeten. In de zeventiende eeuw werd het katholieke geloof in Japan verboden. Pas in de negentiende eeuw werd het weer legaal. In de jaren dertig van de vorige eeuw was er in Nagasaki een missiepost van Poolse minderbroeders conventuelen. De devotie tot Maria de Onbevlekte Maagd werd er gepropageerd door pater Maksymilian Maria Kolbe, die in 1941 in Auschwitz de marteldood stierf en in 1982 werd heiligverklaard.