Utrecht (ANP), 14 maart 2023 - Protestantse kerken in Nederland komen in actie tegen armoede. Via hun project Kerk in Actie gaan de kerken helpen met meer en extra producten voor de Voedselbank. Ook geven de kerken geld aan het landelijke hulpproject SchuldHulpMaatje, zodat meer locaties geopend kunnen worden waar mensen met financiële problemen hulp en steun kunnen krijgen. De actie Samen tegen armoede blijft in elk geval vier jaar lopen, zegt Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie.

Armoede is opeens weer een thema in Nederland, aldus Kerk in Actie. Steeds meer mensen komen in de problemen door inflatie en fors gestegen energieprijzen. "Als kerk willen we hierin graag iets betekenen. Daarom komen we in actie om te delen wat ons gegeven is. We geloven daarbij in een aanpak voor meer jaren, want armoede ontstaat niet vanzelf en is niet zomaar weg", aldus De Groot.

De Voedselbank heeft de hulpvraag vorig jaar met 36 procent zien stijgen, aldus Kerk in Actie. Kerken en particulieren gaan daarom voor voedselpakketten zorgen en extra producten leveren, zodat alle Voedselbanken het hele jaar door kunnen rekenen op een stabiele aanvoer van voedsel.

Via SchuldHulpMaatje krijgen mensen in financiële nood iemand die ze kan helpen met alle problemen. Daarvoor moeten veel vrijwilligers op veel locaties worden getraind. Kerk in Actie gaat de organisatie ondersteunen bij het opzetten van locaties. Consulenten van de kerk helpen ook bij het vinden van plaatsen, mogelijk via lokale kerken.

Onlangs bleek nog uit een onderzoek van alle kerken in Nederland dat de kerken tussen 2020 en 2022 bijna 41 miljoen euro hebben besteed aan armoedebestrijding. Ruim 16,5 miljoen euro is besteed aan individuele hulp. Maar het onderzoek toonde ook aan dat te weinig mensen de weg naar de kerk weten te vinden als ze in financiële nood zitten, terwijl hulpvragers niet kerkgebonden hoeven te zijn. Kerken willen op dat gebied meer en vaker van zich laten horen.