Een psychische pandemie met veel jongeren die kampen met mentale klachten als gevolg van lockdowns, stress en zorgen. Een van die jongeren is de 22-jarige student Jesse van Dijk die een zelfmoordpoging deed. "Ik zag geen andere uitweg meer, maar natuurlijk was die er wel." Lees hieronder zijn verhaal.
Let op! In dit artikel gaat het over zelfmoord, heb je last van zelfmoordgedachten? Praten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
In de KRO-NCRV podcast Psychische Pandemie duikt journalist Tom Veldhuijzen in de problematiek rond mentale problemen bij jongeren. De 22-jarige Jesse van Dijk is student in Groningen en voormalig model op de catwalk in Milaan. Hij hield het leven goed vol totdat er strenge maatregelen kwamen en lockdowns. "Voor de coronacrisis bestond mijn leven uit elke dag overleven."
Drugs
Jesse gebruikte al langere tijd drugs, door een moeilijke jeugd, en was vaak onder invloed. "Ik gebruikte elke dag en ik deed mijn best mijn baantje en school te onderhouden", vertelt Jesse. "Mijn dagen bestonden vooral uit: opstaan, gebruiken, proberen geld te vinden voor eten en drugs." Hij was vaak onder invloed tijdens het werk of studeren, maar ook doelloos onder invloed.
Ik had al weinig toekomstperspectief en dat werd in een keer weggerukt
Coronacrisis
Toen de eerste lockdown van de coronacrisis kwam viel het leven van Jesse stil. “Dan zie je al die berichtgevingen en denk je: wat is dit voor paniekzaaierij. Op dat moment komt het heel dichtbij en binnen een week tijd verlies je alle fysieke colleges en afspraken. Dan heb je ineens zeeën van tijd”, aldus Jesse.
De dingen die Jesse doel gaven in zijn leven vielen plots weg en dat was confronterend. "Ik had al weinig toekomstperspectief en dat werd in een keer weggerukt. Je leeft in een hele andere wereld ineens waarin niets lijkt uit te maken. Je wordt met jezelf geconfronteerd en dan ga je nog meer gebruiken, dat is het enige dat je kent." Ook bij de mensen om hem heen zag Jesse het drugsgebruik toenemen: Bijna iedereen is meer gaan gebruiken in de coronacrisis, dat versterkt elkaar alleen nog maar meer. Ik had het idee dat alles wat fout kon gaan, fout aan het gaan was in mijn leven."
Je creëert je eigen bubbel waarin je van dag tot dag leeft, want wat heb je te doen?
Daten
Tussen de problemen en het steeds groter wordende drugs gebruiken door, ontmoet Jesse een meisje en krijgt een relatie met haar. "Opeens was ik alleen nog maar met haar en haar huisgenoten. Je creëert je eigen bubbel waarin je van dag tot dag leeft, want wat heb je te doen?" Hij had geen werk en school meer en ging steeds meer drugs gebruiken. "Het versterkt zichzelf heel erg. Op dat moment was die relatie ook niet heel gezond, ik had natuurlijk een stapel problemen. Dat botst gigantisch en je zit op elkaars lip."
Ruzie
De relatie met zijn vriendin liep steeds slechter en ook in de rest van zijn leven merkte Jesse dat hij niet gelukkig was. De problemen die voor en tijdens de coronacrisis zich hadden opgestapeld werden steeds erger en dat leidde tot een heftig ruzie met zijn vriendin: "In een hele erge ruzie met mijn vriendin heb ik in een psychose mijn pols doorgesneden."
Het heeft me een nieuwe motivatie gegeven om te leren genieten en te omarmen
"Dat was een hele heftige ervaring natuurlijk op dat moment", vertelt hij. Achteraf kijkt hij dankbaar terug dat zijn suïcidepoging niet is gelukt. "Het heeft me een nieuwe motivatie gegeven om te leren genieten en te omarmen. Ook niet alles voor lief nemen natuurlijk. Het klinkt heel cliché maar het is toch een levensveranderende gebeurtenis."
Hulp
Inmiddels gaat alles weer goed met Jesse. Hij heeft twee behandelingen ondergaan in een verslavingskliniek en wil met zijn ervaring andere jongeren helpen. "Je lost problemen op met andere problemen, als je verdrinkt moet je iemand een reddingsboei toe gooien want anders verzuip je", vertelt hij. Zijn tips voor jongeren in soortgelijke situaties: "Praat erover met dierbaren. Er zijn altijd mensen die om je geven en alles voor je willen doen. Vaak zie je door de bomen ook het bos niet meer, dus zorg ervoor dat je in ieder geval op een wachtlijst terecht komt zodat je met iemand erover kunt praten die weet hoe je verder geholpen kan worden. Er lopen genoeg professionals rond in Nederland."
Stigma
"Ik vind de stigmatisering van psychische problemen, verslaving, suïcidaliteit en depressie, die zorgen dat dit in stand blijft en moeilijk blijft om erover te praten." Hij ziet zichzelf namelijk niet meer als Jesse de ex-junk die zijn pols heeft doorgesneden. "Dat was ik, maar dat ben ik zeker niet meer. Het feit dat ik er zo makkelijk over praat dat geeft veel vertrouwen dat ik het op een goede manier een plek heb kunnen geven. Nu met het gezicht naar voren het leven tegemoet gaan."
Wil je de hele podcast beluisteren? Klik kan hier.
Heb je last van zelfmoordgedachten? Praten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.