Bkerke (KNA), 7 november 2023 - Kardinaal Béchara Boutros Raï, de maronitische patriarch van Antiochië, heeft gisteren in een toespraak er bij de regering van Libanon op aangedrongen een geweldloze en diplomatieke rol te spelen bij de ondersteuning van de Palestijnse zaak. De Libanese terreurmilitie Hezbolla, die wordt gesteund door Iran, vecht sinds het begin van de oorlog op 7 oktober tegen het Israëlische leger aan de Libanees-Israëlische grens.

De Libanese kerkleider veroordeelt de eergisteren door Israël uitgevoerde luchtaanval waarbij een vrouw en drie kinderen zouden zijn gedood in de buurt van de Zuid-Libanese gemeenschap Ainata en noemde het een “bloedbad”.

Kardinaal Raï riep alle partijen in het conflict op de wapens neer te leggen. Tegelijkertijd verklaarde de katholieke prelaat zich solidair met de Palestijnen: Hij veroordeelde de “eeuwige, destructieve en verdrijvende oorlog tegen het Palestijnse volk in de sterkste bewoordingen” en zei voorstander van een tweestatenoplossing te zijn.

Met betrekking tot de binnenlandse politieke situatie in Libanon herhaalde Raï zijn oproep voor de onmiddellijke verkiezing van een president. De Republiek Libanon zit zonder president sinds de ambtstermijn van Michel Aoun eindigde in oktober 2022. Sinds mei 2022 is er ook een overgangsregering aan de macht.

“De fundamenten van de staat brokkelen af, de financiële, economische en levenscrisis verergert, onze mensen verkeren in nood, de beste mensen emigreren”, zei de patriarch. Opnieuw betreurde hij de last die wordt veroorzaakt door de dagelijkse toename van het aantal Syrische vluchtelingen. De internationale gemeenschap moet de Syriërs in hun eigen land helpen en niet in Libanon, zei Raï.

De maronieten zijn de grootste christelijke gemeenschap in Libanon. Ze ontlenen hun naam aan de heilige Maron, een kluizenaar die in de 5de eeuw een groep christenen van Aramese afkomst om zich heen verzamelde in centraal-Syrië. Na de islamitische verovering emigreerden ze in de 7de eeuw naar wat nu Libanon is. Ze maken deel uit van de Katholieke Kerk. Meer dan de helft van de ongeveer 3,2 miljoen maronieten wereldwijd leeft buiten Libanon.

De bevolking van Libanon bestaat uit achttien officieel erkende godsdienstige gemeenschappen. Met ongeveer 30 procent heeft het land het grootste aandeel christenen van de Arabische wereld. Moslims, soennieten en sjiieten, vormen samen thans meer dan 60 procent van de bevolking.