25-02-2019

De carnavalstijd in Keulen en omstreken is officieel van donderdagavond tot de volgende woensdag. Dat heeft een rechtbank bepaald in een proces over werktijden tijdens de carnavalsperiode. Een serveerster was een procedure tegen haar werkgever begonnen in een conflict hierover. Zij stelde dat ze destijds tijdens het carnaval ook vrijdag en zaterdag had gewerkt, maar haar werkgever vond dat het carnaval pas op zondag begon.

Een arbeidsrechter heeft de klaagster in het gelijk gesteld. Hij heeft aan veel verwarring in de regio Keulen een einde gemaakt. Het carnaval is dus van de 'Weiberfastnacht' (vrouwenvastenavond) op donderdag tot de daaropvolgende Aswoensdag.

Het volksfeest voorafgaande aan de rooms-katholieke vastenperiode tot Pasen wordt in heel de wereld anders gevierd. Vaak wordt ervan uitgegaan dat het feest, waarbij vrijwel overal veel wordt gegeten en gedronken, officieel wordt gevierd in de drie dagen voor Aswoensdag.

Maar in veel plaatsen is de start eerder, zoals in Keulen, waar donderdagmiddag ter gelegenheid van de 'Weiberfastnacht' de feestdagen al beginnen en op veel plaatsen niet meer wordt gewerkt. Wie de voorbereidingstijd meerekent kan stellen dat de carnavalstijd al op 11 november start.

Het carnaval van Keulen, dat daar ook Fastelovend of Fasteleer heet, wordt groots aangepakt en is goed voor 6500 banen. Volgens een onderzoek wordt er waarschijnlijk dit seizoen weer meer geld uitgegeven dan de vorige keer. Toen spendeerden de feestgangers onder meer voor kostuums, overnachtingen, toegangskaartjes, eten en drinken bijna 600 miljoen euro. In 2018 stegen de uitgaven aan bijvoorbeeld lekker eten (257 miljoen euro) en uitdossingen (110 miljoen euro) met respectievelijk 34 en 41 procent ten opzichte van het vorige onderzoek.