Bonn, 27 juni 2022 - Bijna 360.000 inwoners van de Bondsrepubliek Duitsland hebben zich vorig jaar bij de Katholieke Kerk uitgeschreven. Dat is een recordaantal. Bisschop Georg Bätzing van Limburg, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), zegt in een verklaring “diep geschokt” te zijn door het “extreem hoge” aantal kerkverlaters.

Kirchenstatistik 2021

Volgens mgr. Bätzing tonen de cijfers “de diepe crisis waarin wij ons als Katholieke Kerk in Duitsland bevinden”. De DBK-voorzitter wijst erop dat de coronacrisis een groot effect heeft gehad, bijvoorbeeld doordat veel kerkdiensten werden geschrapt. Ook de misbruikschandalen speelden een rol. “We moeten dit niet verdraaien, we moeten afscheid nemen van het idee dat de kerken weer vol zullen lopen of dat het aantal gelovigen weer zal toenemen.”

Toch hoopt Bätzing dat de trend kan worden gekeerd. “We moeten onszelf opnieuw definiëren, uitleggen wat we doen en waarom we het doen.”

In 2020 verlieten ruim 221.000 Duitsers de Katholieke Kerk; een jaar eerder waren het er meer dan 272.000. De Katholieke Kerk telde eind 2021 nog 21,6 miljoen leden, ruim een kwart van de bevolking.

In de Bondsrepubliek Duitsland heft de overheid namens de officiële kerkgenootschappen de zogeheten Kirchensteuer (‘kerkbelasting’). Alleen burgers die lid zijn van een kerkgenootschap moeten deze belasting betalen. Mensen die zich als kerklid hebben laten uitschrijven, hoeven dat niet meer.

Momenteel vindt in de Duitse Katholieke Kerk een hervormingsproces plaats, ‘Synodale Weg’ geheten. Deelnemers zijn de Duitse bisschoppen, afgevaardigden van de geestelijkheid van de verschillende bisdommen, afgevaardigden van de ordes, congregaties en nieuwe bewegingen, theologen en afgevaardigden van diverse katholieke maatschappelijke organisaties. De hervormingen betreffen vier zogenoemde Synodalforen (‘forums’): macht, het priesterambt, de positie van de vrouw  en seksualiteit.