Rome, 21 april 2025 – Al snel nadat bekend was gemaakt dat paus Franciscus vanochtend was overleden, lieten verschillende regeringsleiders op sociale media weten hoeveel waardering zij hebben voor de Argentijnse paus.
De Franse president Emmanuel Macron betuigt “zijn medeleven aan katholieken over de hele wereld” en zegt: “Van Buenos Aires tot Rome wilde paus Franciscus wilde dat de Kerk vreugde en hoop zou brengen aan de allerarmsten. Moge zij mensen verenigen met elkaar en met de natuur. Moge deze hoop altijd weer boven hem uitstijgen”.
De Britse premier Keir Starmer looft Franciscus voor de rol die hij speelde op het wereldtoneel en zijn inzet voor vrede. “Zijn leiderschap in een ingewikkelde en moeilijke tijd was vaak moedig. Maar dat kwam altijd uit een plek van diepe nederigheid”, schrijft hij op X. “Paus Franciscus was een paus voor de armen, de onderdrukten en de vergetenen. Hij stond dicht bij de realiteit van menselijke kwetsbaarheid.” Ook prijst de Britse premier Franciscus' toewijding aan mensen wereldwijd die in oorlog leven.
De Poolse president Andrzej Duda noemde de overleden paus een “apostel van barmhartigheid”. Hij ziet in de paus het antwoord op de uitdagingen van de moderne wereld. “In zijn pastorale bediening liet hij zich leiden door nederigheid en eenvoud”, aldus Duda op X.
De Italiaanse president Sergio Mattarella voelt “grote persoonlijke pijn” bij het overlijden van paus Franciscus. “Ik voel een diepe leegte door het verlies van het referentiepunt dat de paus altijd voor mij heeft gevormd.”
Bij Italianen, en over de hele wereld, roept het overlijden pijn en emotie op, zegt Mattarella. “Zijn lessen benadrukken de evangelische boodschap, solidariteit onder de mensen, de plicht om de zwaksten nabij te zijn en internationale samenwerking en vrede onder de mensheid. Onze dankbaarheid moet zich vertalen in de verantwoordelijkheid om, zoals hij altijd heeft gedaan, aan deze doelstellingen te werken”, aldus het Italiaanse staatshoofd.
De Italiaanse premier Giorgia Meloni prijst paus Franciscus op Instagram als een “groot man en groot herder”. “Ik heb het voorrecht gehad om te genieten van zijn vriendschap, zijn raad en zijn lessen, die nooit verkeerd waren, zelfs niet in tijden van beproeving en lijden.” Volgens Meloni zal de nalatenschap van de paus niet verloren gaan. Ze zegt dat haar regering in zijn geest “algemeen welzijn zullen nastreven en een eerlijkere en rechtvaardigere samenleving opbouwen”.
“Wijlen paus Franciscus was een man van immens geloof en grote barmhartigheid, die zijn leven wijdde aan de verbetering van de armen in de wereld en de oproep tot vrede in een complexe en turbulente tijd”, schrijft de Israëlische president Isaac Herzog op X.
De Argentijnse president Javier Milei treurt om het overlijden van zijn landgenoot. Paus Franciscus leidde de Katholieke Kerk “met toewijding en liefde”, staat in een officiële verklaring op X. Volgens Milei rouwt heel Argentinië om de dood van de paus. Hij brengt ook zijn condoleances over aan de familie Bergoglio. Milei zocht tijdens zijn campagne nog hard de confrontatie met de paus en noemde hem onder meer een “imbeciel”. Nadat hij de verkiezingen had gewonnen ging hij met gebakjes op bezoek in Vaticaanstad om het goed te maken.
De Amerikaanse vicepresident J.D. Vance zegt na de dood van de paus mee te leven met “de miljoenen christenen in de wereld die van hem hielden”. De rechterhand van president Donald Trump had gisteren nog een persoonlijke ontmoeting met de 88-jarige Franciscus. “Ik was blij hem gisteren te zien, hoewel hij duidelijk erg ziek was”, schrijft hij op X.
“Mijn innige deelneming aan de katholieken van Spanje en de hele wereld met het overlijden van Zijne Heiligheid Paus Franciscus”, zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, namens de Spaanse regering in een bericht op X. Albares herinnert eraan dat Franciscus “een man van vrede en dialoog tussen culturen en religies” was. “Moge hij rusten in vrede.”
De secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, schrijft op X dat hij rouwt om het overlijden van paus Franciscus. “Zijn toewijding aan vrede en compassie was een inspiratie voor miljoenen. Diepe condoleances voor de katholieke gemeenschap en iedereen die geraakt is door zijn menselijkheid.”
De Indiase premier Narendra Modi zegt diep geraakt te zijn door het overlijden van de paus. “Paus Franciscus zal door miljoenen mensen wereldwijd altijd herinnerd worden als een baken van mededogen, nederigheid en geestelijke moed”, schrijft hij in een via X gedeelde verklaring. Modi deelde op X foto's van ontmoetingen met de paus. De Indiase leider zegt daar prettige herinneringen aan te hebben. Franciscus heeft zich volgens Modi al vanaf jonge leeftijd ingezet om de idealen van zijn geloof te realiseren. “Hij zette zich onvermoeibaar in voor de armen en verdrukten. Voor degenen die leden, wakkerde hij een vonk van hoop aan.”