Jakarta, 29 maart 2021 - De katholieke bisschoppen van Indonesië hebben de zelfmoordaanslag op Palmzondag op de kathedraal van Makassar (Sulawesi), waarbij twintig mensen gewond raakten, krachtig veroordeeld.
De twee terroristen, die beiden bij de bomaanslag om het leven kwamen, zouden volgens het hoofd van de nationale politie deel hebben uitgemaakt van de plaatselijke aan Islamitische Staat gelieerde groepering, Jamaah Ansharut Daulah (JAD).
Kardinaal Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, de aartsbisschop van Jakarta, vertelde CNA op 29 maart dat de aanslag op de eerste dag van de Goede Week “iedereen in Indonesië heeft geschokt, niet alleen katholieken”. Hij voegde eraan toe dat “leiders van alle religieuze gemeenschappen (...) het brute geweld hebben veroordeeld”.
“Na de zelfmoordaanslag heeft de regering ons katholieken, en christenen in het algemeen, verzekerd dat de vieringen in de Goede Week doorgang kunnen vinden zoals gepland - met een veiligheidsgarantie van de regering”, zei kardinaal Suharyo. “Wij allen bidden dat wij deze Goede Week vreedzaam kunnen vieren en dat alle Indonesiërs - niet alleen katholieken - de vrede ervaren die Jezus Christus ons brengt.”
De Commissie voor Oecumenische en Interreligieuze Zaken van de Indonesische bisschoppenconferentie heeft naar aanleiding van de bomaanslag van 28 maart een verklaring uitgegeven die is ondertekend door haar voorzitter, bisschop Yohanes Harun Yuwono van Tanjungkarang.
“De zelfmoordaanslag is niet alleen de zorg van katholieken, maar ook de zorg van de hele natie en de Indonesische staat”, zei bisschop Yuwono in de verklaring die werd gepubliceerd door Kerk in Nood (Aid to the Church in Need). “Wij veroordelen met klem de zelfmoordaanslag die de menselijke waardigheid te schande maakt, de waarden van menselijkheid vernietigt en toevoegt aan de lange lijst van terroristische incidenten in de natie die ons lief is.”
Indonesië is het thuisland van de Nahdlatul Ulama-beweging, de grootste onafhankelijke moslimorganisatie ter wereld, die zich inzet voor de ontwikkeling van een theologisch kader voor een gematigde ‘humanitaire islam’. Hodri Ariev, een Indonesische moslimleider binnen Nahdlatul Ulama, vertelde CNA dat “het elimineren van de theologie achter deze bomaanslag serieuze inspanningen zal vergen (...) en uitgebreide samenwerking tussen ulama (islamitische geleerden) en de regering” in Indonesië.
De Indonesische president Joko Widodo veroordeelt de “terreuractie” in Makassar en zegt dat hij de nationale politiechef opdracht heeft gegeven “de netwerken van de daders grondig te onderzoeken en hun wortels te ontmaskeren”.
“Ik nodig alle leden van de samenleving uit om gezamenlijk terrorisme en radicalisme te bestrijden, die in strijd zijn met onze religieuze waarden en nobele waarden als een natie die goddelijke waarden hooghoudt en de waarden van diversiteit hooghoudt”, verklaarde Widodo in het presidentieel paleis van Bogor, West-Java.
De president beloofde ook dat de staat alle medische rekeningen zal betalen voor de slachtoffers die bij de explosie gewond zijn geraakt en drong er bij het publiek op aan kalm te blijven als zij de gebedshuizen bezoeken.
De bomaanslag vond plaats bij de zijpoort van de katholieke kathedraal van Makassar, de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi, toen de kerkgangers aan het begin van de Goede Week de kathedraal verlieten.
De priester Wilhelmus Tulak, die gisteren de mis opdroeg, zei dat de explosie rond 10.30 uur plaatselijke tijd plaatsvond.
Twee mensen, een man en een vrouw, reden op een motorfiets naar de kathedraal en probeerden door een poort naar binnen te komen. Zij werden naar verluidt door veiligheidsagenten tegengehouden voordat de bom ontplofte.
Makassar is het op vier na grootste stedelijke centrum van Indonesië. Ongeveer 10 procent van de meer dan 270 miljoen inwoners van het Zuidoost-Aziatische land is christen. Er zijn naar schatting acht miljoen Indonesische katholieken.