Rio de Janeiro, 28 oktober 2020 - Het beroemde Christusstandbeeld van Rio de Janeiro wordt op 12 oktober 2021 negentig jaar oud. Dan moet het er wel pico bello uitzien. En dat is niet het geval. Daarom gaf het aartsbisdom van de Braziliaanse metropool gisteren het startsein voor de restauratie van het populaire monument. Een team van veertig experts, onder wie bergbeklimmers, gaat nu aan de slag. Het beeld heeft in de loop der jaren nogal wat schade opgelopen, vooral door blikseminslagen.

‘Christus de Verlosser’ (Portugees: Cristo Redentor) zo heet het beeld op de 710 meter hoge Corcovado-berg. Het werd ontworpen door de Franse beeldhouwer Paul Landowski en gebouwd door de Braziliaanse ingenieur Heitor da Silva Costa, in samenwerking met de Franse ingenieur Albert Caquot. De Roemeense beeldhouwer Gheorghe Leonida vervaardigde het gezicht. Het beeld werd gebouwd tussen 1922 en 1931. Het is 30 meter hoog, exclusief de 8 meter hoge sokkel. De armen zijn 28 meter breed.

Het beeld, opgetrokken uit gewapend beton en speksteen, toont schade aan de middelvinger van de rechterhand, het hoofd en de linkerkant van het lichaam. Dat zegt de verantwoordelijke architect Cristina Ventura in een interview met de Braziliaanse nieuwssite G1. Volgens haar gaat het restauratieteam drones met hoge-resolutiecamera's gebruiken om het beeld in 3D te scannen.

De kosten van de restauratie zijn nog niet bekend. Tot nu toe zijn de onderhouds- en reparatiekosten gefinancierd met behulp van donaties en kerkfondsen. 

Het monument was maandenlang gesloten voor bezoekers vanwege de corona-pandemie. Sinds de heropening in augustus ontvangt het aartsbisdom een klein deel van de entreegelden als bijdrage in de kosten.

Er is echter een geschil ontstaan tussen het staatsnatuurbeheerinstituut ICMBio, dat het in 1961 opgerichte natuurpark rond het drukbezochte monument beheert en de toegangsgelden int, en het aartsbisdom over de jurisdictie. De overheid is van plan om de restaurants en souvenirwinkels langs de trap naar het monument te privatiseren. Het aartsbisdom verklaart van zijn kant dat dit gebied onder zijn bestuurlijke bevoegdheid valt.