Florence, 26 september 2020 - De restauratiewerkzaamheden van de beroemde Cappella dei Principi in Florence zijn gisteren officieel afgesloten. Kardinaal Giuseppe Bertori, aartsbisschop van Florence, zegende de monumentale kapel opnieuw in. 

Het achthoekige bouwwerk maakt deel uit van een complex dat ooit toebehoorde aan de machtige Florentijnse familie De’ Medici. Het complex, Cappelle Medicee geheten, is tegenwoordig een museum. Het zit vast aan de Sint-Laurentiusbasiliek. 

De enige sacrale ruimtes van het complex zijn de Sagrestia Nuova (‘nieuwe sacristie’) en de Cappella dei Principi (‘kapel der vorsten’)

Twintig jaar is er gewerkt aan de restauratie van de Vorstenkapel. In de laatste fase werden de vier grote bogen en het 59 meter hoge koepelgewelf onder handen genomen.

De Vorstenkapel bevat de praalgraven van Cosimo I, Cosimo II, Cosimo III, Ferdinando I, Ferdinando II en Francesco I, allen lid van de familie De’ Medici en groothertog van Toscane. De graftombes zijn echter leeg. De stoffelijke resten van deze vorsten liggen onder de kapel, in de Cripta del Buontalenti

Het Huis van De’ Medici kwam voort uit een familie uit de Noord-Toscaanse streek Mugello. De oorsprong van haar enorme macht ligt in 1397, toen Giovanni di Bicci de' Medici een bank begon: Banco dei Medici. Daarmee legde hij de grondslag van het internationale bankwezen. De puissant rijke en politiek machtige familie begunstigden tijdens de Renaissance tal van kunstenaars, zoals Botticelli, Michelangelo en Leonardo da Vinci. 

De De’ Medici-dynastie heeft drie pausen geleverd: paus Leo X (Giovanni de' Medici; 1475–1521); paus Clemens VII (Giulio di Giuliano de' Medici; 1478-1534); paus Leo XI (Alessandro Ottaviano de' Medici; 1535-1605).