Rina Arendse verlangt ernaar van betekenis te zijn

Rina Arendse en haar hond Noach zijn te gast in een nieuwe aflevering van De verwondering.

Door complicaties na een volleybalongeluk leidt Rina Arendse al meer dan 40 jaar een liggend bestaan. Ze is afhankelijk van de hulp van anderen maar heeft zich leren verhouden tot haar situatie. Om haar conditie op peil te houden fietst ze iedere dag op haar ligfiets en geniet ze van de mensen die ze tijdens haar tochten ontmoet. Haar twee honden Noach en Prediker beschouwt ze als haar vrienden.

Rina Arendse
Rina Arendse
Annemiek Schrijver
Annemiek Schrijver

In haar strijd om aanspraak op zorg te kunnen blijven maken raakt Arendse aan de grens van wat zij menswaardig en leefbaar noemt: ze is een mens met een naam, maar steeds vaker voelt ze zich gereduceerd tot een nummer. Ze verlangt ernaar van betekenis te zijn voor haar omgeving, vriendschap en liefde te ontvangen en te geven, maar ze merkt dat het leven moeilijker wordt.

Tot nu toe is ze nog in staat mee te liften op het geloof van monniken en nonnen die ze in haar leven heeft leren kennen. Ze put er hoop uit en voedt er haar leefkracht mee. Daarnaast houdt Rina Arendse vast aan een gebed van Reinhold Niebuhr: God, schenk me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil te zien.

Bekijk de aflevering met Rina Arendse hier 

De inspiratietekst van Rina Arendse

God, schenk me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil te zien

- Reinhold Niebuhr