Moskou, 25 februari 2022 - De rooms-katholieke bisschoppen van Rusland hebben een oproep gedaan de oorlog met Oekraïne te stoppen. “Wij doen een beroep op alle politici van wie dit besluit afhangt om een einde te maken aan dit conflict”, schrijven zij in een gezamenlijke verklaring die gisteravond in Moskou werd gepubliceerd. Er wordt echter geen melding gemaakt van president Vladimir Poetin of dat Rusland Oekraïne militair heeft aangevallen. Iets minder dan één procent van de Russen is katholiek.

“Wij zijn, net als u allen, diep geschokt dat het politieke conflict tussen Rusland en Oekraïne, ondanks grote verzoeningsinspanningen, is uitgelopen op een gewapende confrontatie”, aldus de vijf bisschoppen. “Deze confrontatie brengt dood en verderf en bedreigt de veiligheid van de hele wereld.” Zij benadrukken dat het Russische en het Oekraïense volk niet alleen een gemeenschappelijke geschiedenis hebben, maar in het verleden ook enorm hebben geleden onder de “waanzin van de oorlog”.

Degenen die de militaire acties laten uitvoeren moeten volgens het katholieke episcopaat verantwoording afleggen, omdat de loop van de komende eeuwen afhangt van hun huidige beslissingen.

De Russisch-orthodoxe hiërarchie, die nauw verbonden is met het Poetin-regime, bidt thans ook voor vrede. “Ik roep de gehele Russisch-Orthodoxe Kerk op tot een diep en vurig gebed voor een spoedig herstel van de vrede”, zei patriarch Kirill van Moskou in een verklaring die gisteren op de website van het Moskouse patriarchaat werd gepubliceerd.

“Als patriarch van heel Rusland en primaat van deze kerk, waarvan de kudde zich in Rusland, Oekraïne en andere landen bevindt, leef ik intens mee met allen die door het ongeluk zijn getroffen”, zei het orthodoxe kerkhoofd. Hij riep degenen die bij het conflict betrokken zijn op “al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen”. Kirill, die onlangs nog de hoogste staatsonderscheiding uit handen van Poetin ontving, riep ook alle leden van zijn kerk op om hulp te bieden aan de slachtoffers en de vluchtelingen.

“Het Russische en het Oekraïense volk hebben een eeuwenoude gemeenschappelijke geschiedenis die teruggaat tot de doop van Rusland”, verklaarde hij vervolgens, in de hoop dat deze geschiedenis “zal helpen de verdeeldheid en tegenstellingen te overwinnen die tot het huidige conflict hebben geleid”.