Glasgow, 25 oktober 2021 - De Schotse stad Glasgow is binnenkort het toneel van een nieuwe klimaattop van de Verenigde Naties. Niet alleen regeringen zullen er vertegenwoordigd zijn, ook de leiders van de diverse wereldgodsdiensten sturen afgevaardigden.
Paus Franciscus zal niet zelf naar Schotland reizen. Hij stuurt kardinaal Pietro Parolin en een team van het Staatssecretariaat en van het Dicasterie voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling. Daarnaast zullen er nog verschillende katholieke maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn, zoals Caritas Internationalis, Catholic Relief Services en CYNESA (‘Katholiek Jongerennetwerk voor Milieuduurzaamheid in Afrika’).
De top, COP26 geheten, wordt gehouden van 31 oktober tot en met 12 november. De organisatie is in handen van het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met Italië. Het doel is om de wereldleiders concrete voorstellen te laten doen om de mondiale uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met de helft te verminderen om daardoor de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken.
Lees het interview met de Nederlandse klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme
De onderhandelingen zullen zich ook toespitsen op hulp bij de bescherming van de biodiversiteit en het nakomen van beloften om maatregelen in ontwikkelingslanden te financieren, met name om deze landen te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering, de schade te beperken en er weer bovenop te komen.
Dat zijn dezelfde prioriteiten waar de delegatie van de Heilige Stoel op zal aandringen, aldus pater salesiaan Joshtrom Kureethadam, coördinator van de afdeling ‘Ecologie en Schepping’ van het Dicasterie voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling tegenover het Britse blad The Tablet. “Wij gaan daarheen om de kerk te vertegenwoordigen, als christenen.”
Net als andere vertegenwoordigers van de godsdiensten zal de Vaticaanse delegatie volgens Kureethadam de politici erop wijzen dat de aarde niet zomaar een planeet is, maar Gods schepping. De Heilige Stoel zal ook de stemlozen en de kwetsbaren vertegenwoordigen die de klimaatcrisis niet hebben veroorzaakt, maar er nu al “onevenredig” slachtoffer van zijn.
De Indiase premier Narendra Modi zal aan de top in Glasgow deelnemen. India is na China en de VS de grootste producent van broeikasgassen. Xi Jinping, president van China, dat verreweg de meeste broeikasgassen uitstoot, komt niet naar de COP26. De Amerikaanse president Joe Biden gaat wel. Zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin laat daarentegen verstek gaan. De staatshoofden van Brazilië, Iran, Mexico en Zuid-Afrika hebben laten weten eveneens niet zelf naar Schotland te gaan. De andere presidenten die wel aan de top zullen deelnemen, zijn in ieder geval die van Argentinië, Colombia, Congo-Kinshasa, Frankrijk, Ghana, Nigeria, Turkije, Zuid-Korea en Zwitsersland.
Het wordt de 26ste VN-klimaattop, Conference of the Parties (COP) geheten.