Jacobine Geel spreekt met haar drie gasten over de rol van kerken in de oorlog in Oekraïne. 

De oorlog in Oekraïne is niet te begrijpen zonder daar ook de rol van de Russische orthodoxe kerk in te betrekken. Maar waar moeten we op hopen: op gewapend gebed, of toch ontwapenend gebed?

Wereldwijd spreken kerkleiders zich steeds meer uit tegen de innige relatie tussen de Russische leider Poetin en de Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill. Over die bijna symbiotische band tussen deze twee machtige mannen praat Jacobine Geel met de Russische hoogleraar theologie Katja Tolstoj, die al bijna dertig jaar in Nederland woont.

Jacobine op 2
Heleen Zorgdrager

'Ongeëvenaard en totaal schaamteloos', noemt ze de steun van Kyrill voor het voeren van oorlog tegen Oekraïne. Ze heeft haar hoop gevestigd op lokale leiders. Zelf heeft ze 8 vluchtelingen opgevangen. 'Dat is gewoon wat je kunt doen'.

Ook spreekt Jacobine met theoloog Heleen Zorgdrager, die zowel doceert in Nederland als in Oekraïne. Zorgdrager, die lesgeeft in de stad Lviv, zegt wakker te liggen over het lot van haar studenten die leven tussen hoop en vrees.  

Thomas Quartier
Jacobine op 2

Theoloog de Vaderlands Thomas Quartier mist in de agressie die de oorloog oproept, ook in Nederland, de stem van de geweldloosheid. Als theoloog pleit hij voor de kracht van een stil protest, zoals Ghandi en Martin Luther King dat vertolkten.

Yosina Roemajauw, voormalig winnares van The Voice Kids, zingt tot slot het lied The age of Worry, begeleid door haar neef Harm Brekelmans.