Keulen, 16 februari 2025 De Heilige Stoel heeft zich gemengd in een geschil tussen de aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki, en de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het geschil gaat over de academische opleiding van katholieke geestelijken.

Persagentschap KNA heeft uit goed ingelichte bronnen vernomen dat een vertegenwoordiger van paus Franciscus de deelstaatregering heeft benaderd met het voorstel een bilaterale commissie in te stellen. Het is de bedoeling van het Vaticaan om daarmee het geschil “in der minne” te schikken. De regering van Noordrijn-Westfalen heeft ingestemd met dit voorstel.

Concreet gaat het om de vraag of de door de kerk gerunde Katholieke Theologische Universiteit van Keulen een opleidingscentrum voor priesters mag zijn. Het aartsbisdom nam in 2020 op initiatief van kardinaal Woelki de voormalige religieuze hogeschool van het Gezelschap van het Goddelijk Woord (Missionarissen van Steyl) over om diocesane priesterkandidaten daar theologiemaster te laten halen.

Waarnemers zien dit volgens KNA als een conservatieve tegenhanger van de Faculteit Katholieke Theologie aan de staatsuniversiteit in Bonn. De deelstaatregering houdt vol dat alleen de Universität Bonn is beschikt als opleidingscentrum voor seminaristen van het aartsbisdom Keulen. Ze verwijst daarbij naar het Pruisisch Concordaat, een bindend verdrag tussen de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Heilige Stoel.

Volgens informatie van KNA verwijst ook het Vaticaan naar het concordaat in zijn voorstel om een commissie in te stellen. Daarin staat inmers: “De hoge verdragsluitende partijen zullen alle toekomstige meningsverschillen die tussen hen kunnen ontstaan over de interpretatie van een bepaling van dit Concordaat op vriendschappelijke wijze oplossen.”

Het Pruisisch Concordaat is een verdrag dat op 14 juni 1929 werd ondertekend tussen de Vrijstaat Pruisen en de Heilige Stoel, waarin de juridische relatie tussen de katholieke kerk en de Pruisische staat werd geregeld. Het maakte deel uit van een reeks concordaten die de Weimarrepubliek sloot met het Vaticaan en diende als voorloper van het Reichskonkordat van 1933. Hoewel Pruisen in 1947 officieel werd ontbonden door de Geallieerde Controleraad, bleven de opvolgerstaten (zoals Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Berlijn) gebonden door het concordaat. Dat komt omdat internationale verdragen niet automatisch eindigen met de ontbinding van een staat.