Rome, 26 november 2022 - De Vaticaanse krant L'Osservatore Romano heeft de rapporten met de theologische bezwaren van de Romeinse Curie over de Duitse Synodale Weg gepubliceerd.

Het betreft commentaren van de kardinaal Marc Ouellet, prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen, en Luís Ladaria Ferrer, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer. De rapporten met hun bedenkingen werden vorige week vrijdag aan de Duitse bisschoppen overhandigd op de laatste dag van hun ad-liminabezoek. 

De Synodale Weg is het hervormingsproces van de Katholieke Kerk in de Bondsrepubliek Duitsland. Deelnemer zijn alle diocesane bissschoppen, clerici, religieuzen, theologen en geëngageerde lekengelovigen. Zij bespreken nieuwe inzichten over kerkelijke macht, het priesterschap, vrouwen in de Kerk en seksualiteit.

Kardinaal Ouellet looft de Duitse kerkleiders voor hun inspanningen om de misbruikcrisis te overwinnen en de toekomst voor te bereiden, maar formuleert tegelijk ernstige antropologische, pastorale en kerkelijke moeilijkheden die de voorstellen van de Synodale Weg oproepen. Hij vreest dat de uitvoering van de voorstellen tot verwarring onder de gelovigen en zelfs tot een schisma kan leiden, al voegt hij eraan toe te beseffen dat de Duitse Kerk niet uit is op een breuk met Rome. Hij vindt het frappant dat de agenda van een beperkte groep theologen van enkele decennia geleden ineens het meerderheidsvoorstel van het Duitse episcopaat is geworden: afschaffing van het verplichte celibaat, wijding van viri probati, toegang van vrouwen tot het gewijde ambt, morele herevaluatie van homoseksualiteit, structurele en functionele inperking van hiërarchische macht, reflecties over seksualiteit geïnspireerd door gendertheorie, grote voorgestelde wijzigingen in de Catechismus van de Katholieke Kerk, enz. Kardinaal Ouellet stelde tot slot voor een moratorium in te stellen op de Synodale Weg, dat door de Duitse bisschoppen echter meteen resoluut is afgewezen. 

Kardinaal Ladaria spreekt vijf belangrijke zorgen uit over de Synodale Weg, onder meer het gebrek aan samenhang, de indruk die gewekt wordt dat de hele kerkelijke leer moet worden veranderd, het verwerpen van de argumenten voor het voorbehouden van de priesterwijding aan mannen terwijl tegelijk de indruk wordt gewekt dat geen recht wordt gedaan aan de fundamentele waardigheid van vrouwen in de Kerk. Ladaria heeft ook scherpe kritiek op het kerkbeeld in de teksten, waarbij de Kerk lijkt gereduceerd te worden tot louter een machtsinstituut of wordt voorgesteld als een structureel misbruik makende organisatie die zo snel mogelijk onder de controle van hogere opzichters moet worden gebracht. Volgens hem dreigen vele voorstellen de leer van het Tweede Vaticaans Concilie over de zending en het kerkelijke leergezag van bisschoppen te schenden. Kardinaal Ladaria erkent anderzijds de gevolgen van de misbruikcrisis, waardoor velen zich diep verraden voelen door de Katholieke Kerk en geen vertrouwen meer hebben in bisschoppen. Ook hij looft de inspanningen van de Duitse kerkleiders om met de crisis af te rekenen.

bronnen: VaticanNews/The Pillar/Kerknet