Vaticaanstad, 24 juli 2021 - Het Vaticaan meldt vandaag dat de Romeinse Curie in 2020 een tekort van 66,3 miljoen euro had. Tegelijkertijd heeft de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel, die de Vaticaanse eigendommen en investeringen beheert, voor het eerst een samenvatting van zijn jaarlijkse balans openbaar gemaakt.
De coronapandemie heeft een ernstige negatieve invloed had op de financiële situatie van het Vaticaan, waaronder het tekort van 66,3 miljoen euro in het geconsolideerde begrotingsverslag voor 2020.
In een interview met VaticanNews zegt bisschop Nunzio Galantino, president van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel (APSA), dat het openbaar maken van de financiële cijfers “een stap voorwaarts was in de richting van transparantie en delen”.
APSA beheert rechtstreeks 4.051 eigendommen in Italië en vertrouwt het beheer van ongeveer 1.200 eigendommen in Londen, Parijs, Genève en Lausanne, Zwitserland, toe aan externe ondernemingen, aldus het Vaticaanse rapport.
Tijdens het fiscale jaar 2020 rapporteerde APSA een winst van bijna 22 miljoen euro, vergeleken met 73,21 miljoen euro in 2019.
Afgezien van de economische uitdagingen die de pandemie met zich meebracht, waaronder een noodzaak om de huurprijzen te verlagen van bedrijven die niet konden functioneren tijdens de lockdown, is de daling van de inkomsten grotendeels te wijten aan het “veranderende gedrag van de effectenmarkt”, aldus mgr. Galantino.
De jezuïet Juan Guerrero Alves, prefect van het Secretariaat voor de Economie, zei tegenover Vatican News dat zijn dicasterie zich inzet om zo veel mogelijk gedetailleerde informatie te verstrekken. “We komen uit een cultuur van geheimhouding, maar we hebben geleerd dat in economische zaken transparantie ons meer beschermt dan geheimhouding”, aldus pater Guerrero, die in november 2019 de Australische kardinaal George Pell opvolgde als de voornaamste man van de Vaticaanse financiën. Hoewel 2020 geen goed jaar was, zei hij, was het begrotingstekort van de Romeinse Curie “beter dan wat we hadden verwacht”.
Vóór de pandemie, legde de prefect uit, verwachtte het Vaticaan een begrotingstekort van 53 miljoen euro. Maar door de coronacrisis werd verwacht dat er volgens het beste scenario een tekort van 68 miljoen euro zou zijn, en volgens het slechtste scenario een tekort van 146 miljoen euro. “In plaats daarvan was het eindresultaat, met een tekort van 66,3 miljoen euro, iets beter dan het verwachte best case scenario, en aanzienlijk beter dan wat we in de herziene begroting van maart hadden geraamd.”
In 2019 bedroeg het tekort op de resultatenrekening van de Romeinse Curie 11,1 miljoen euro.
Resultatenrekening Romeinse Curie 2020
Het gaat hier dus om de cijfers van de Romeinse Curie en de APSA en niet om die van het Gouvernement van Vaticaanstad.