In De verwondering zomerdromers kruipt Annemiek op bed bij klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde. Waar droom je van als je woedend en waakzaam bent?

Rozemarijn van ’t Einde (28) is één van de initiatiefnemers van De Klimaatwakers: een actie waarbij dag en nacht wordt gewaakt bij het Catshuis. Het doel is dat de klimaatverandering- net als de coronapandemie- gezien gaat worden als een allesbedreigende crisis. Rozemarijn denkt dat haar achtergrond als theoloog een belangrijke rol speelt in haar woede om de klimaatcrisis: “Ik zie het als een middelvinger naar God en de schepping.”

Annemiek Schrijver
Rozemarijn van 't Einde

Rozemarijn stopt veel energie in haar activisme, maar die energie is voor haar helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ze wortstelt namelijk met een postvirale infectie waardoor haar bloed niet goed door haar lichaam wordt gepompt. Hierdoor kan ze nauwelijks rechtop staan en is ze chronisch vermoeid. Dokters en mensen om haar heen erkenden lange tijd niet de ernst van deze vermoeidheid: “Ik denk dat mijn ziekte mij veel inzicht heeft gegeven in waar het mis gaat in de maatschappij. Ik heb ontdekt dat je altijd goed moet kunnen functioneren. Als je dat niet kan ben je in veel situaties ongewenst.”

Bekijk hier de aflevering