Rozenkransgebed als afsluiting gebedsmarathon

Paus Franciscus gaat op 31 mei 2021 in de Vaticaanse Tuinen voor in het rozenkransgebed. Daarmee sluit hij de op 1 mei 2021 gestarte Gebedsmarathon af, die werd gehouden om het einde van de coronapandemie af te smeken. 

Voor deze laatste gebedssessie wordt op verzoek van de paus een afbeelding van Onze Lieve Vrouw Ontwarster van Knopen in de Vaticaanse Tuinen geplaatst. Franciscus heeft altijd een sterke devotie gehad voor deze Maria-beeltenis uit Augsburg (Duitsland). Het oorspronkelijke 18de-eeuwse schilderij toont de Heilige Maagd Maria die knopen ontwart. 

De gebedssessie is vanaf 17.45 uur live te volgen via onze Facebook-pagina en deze website. 

Bisschop Bertram Johannes Meier van Augsburg brengt een kopie van de originele afbeelding mee naar Rome voor het evenement van 31 mei. Mgr. Meier leidt de plechtigheid in met een processie, waarbij de afbeelding in de tuin wordt geplaatst.

Knopen
Paus Franciscus heeft vijf speciale gebedsintenties gekozen voor de slotceremonie, vijf ‘knopen’ die moeten worden ontward. Deze houden verband met de pandemie. De eerste is: ‘gekwetste relaties, eenzaamheid en onverschilligheid’. De tweede knoop is werkloosheid. De derde: het drama van geweld, met name huiselijk geweld en sociale conflicten. De vierde intentie van de paus heeft betrekking op de menselijke vooruitgang, die moet worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, zodat ontdekkingen toegankelijk worden voor iedereen, vooral voor de zwaksten en de armsten. De vijfde ‘knoop’ houdt verband met de revitalisering van katholieke gemeenschappen en met de hoop “dat jongeren trouwen om een gezin te stichten”.

Aan het einde van de viering zal de paus de beeltenis van de Heilige Maria, Ontwarster van Knopen, plechtig kronen.

De volgende Mariaheiligdommen zijn tijdens deze dienst op bijzondere wijze met de bisschop van Rome verbonden: Notre-Dame de Boulogne in Frankrijk; Onze Lieve Vrouw van Schönstatt in Duitsland; Onze Lieve Vrouw van Smarten in Rwanda; het Nationale Heiligdom van Maipú in Chili; Nuestra Senora de Os Gozos in Spanje; het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Carfin, Schotland; het Heiligdom van La Virgen de los Milagros de Caacupé in Paraguay; en de parochiekerk van Onze Lieve Vrouw van het Heil in La Spezia, Italië.

Meer katholiek nieuws