Wat heeft Amalia nodig in haar rugzak om later koningin te worden?

Deze week vraagt Jacobine Geel zich af: Wat heeft Amalia nodig in haar rugzak om later koningin te worden?

Op 7 december is het zover: prinses Amalia wordt 18 jaar. Een nieuwe levensfase breekt aan, met het koningschap in het vooruitzicht. Amalia ‘geeft haar leven aan Nederland’, zegt ze zelf in het boek dat Claudia de Breij over haar schreef. Wat heeft Amalia nodig om de grote taak die haar te wachten staat tot een goed einde te brengen? Wat wensen we haar toe? En heeft het koningshuis eigenlijk nog toekomst?

Jacobine Geel spreekt in Jacobine op 2 met drie gasten die elk hun eigen boodschap hebben voor de kroonprinses. 

Jacobine op 2
Marcia Luyten
Jacobine op 2
Ad van Nieuwpoort

Zo spreekt Jacobine met schrijfster Marcia Luyten, schrijfster van het boek Maxima Zorreguieta: Moederland.Maxima’s jeugd was niet makkelijk. Hoe heeft dat weerslag gehad op de opvoeding van Amalia? En wat wil Luyten de toekomstige koningin meegeven?

Met theoloog Ad van Nieuwpoort bespreekt Jacobine het belang van taal in het koningschap. Waarom is het zo van belang de juiste woorden te geven aan gebeurtenissen en gevoelens? En kan de Bijbel hier nog een rol in spelen?

Jacobine op 2
Mei Li Vos
Jacobine op 2
Thijs Borsten, Leoni Jansen & Izaline Calister

Mei Li Vos ziet zichzelf als republikein, maar is ondanks dat tóch van ons koningshuis gaan houden. Aan Jacobine vertelt ze twee belangrijke lessen die ze Amalia als toekomst lid van de Raad van State wil meegeven. 

Leoni Jansen, Izaline Calister en Thijs Borsten verzorgen deze week de muziek. Zij zingen het lied Omhels me dan.