Rome (Kathpress) 24 december 2021 - Om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen, heeft de Russische ambassadeur bij de Heilige Stoel een oplossing voorgesteld naar het model van Zuid-Tirol. Om de rechten van de Russen in de regio's Donbass en Lugansk te behouden en te beschermen, zou de regering in Kiev hun een soortgelijk statuut kunnen verlenen als Rome heeft gedaan voor de Duitstalige Zuid-Tirolers, zei ambassadeur Aleksandr Avdejev in een vandaag gepubliceerd interview met de krant Il Messaggero

Italianen zouden de situatie van de 500.000 Russische burgers in Oekraïne beter kunnen begrijpen dan anderen, zegt Awdeyev. “In Italië waren er in de jaren vijftig grote spanningen in het noorden, waar de Duitse minderheid volledige culturele autonomie eiste. Italië heeft een billijke en evenwichtige compromisoplossing gevonden.” Deze ervaring kan ook nuttig zijn voor Kiev bij het oplossen van de problemen in Donbass en Lugansk, aldus de ambassadeur.

Tegelijkertijd beschuldigt de diplomaat het Westen en de NAVO ervan het machtsevenwicht te verstoren en Rusland te bedreigen. De situatie is vergelijkbaar met het begin van de Cubacrisis in 1962, alleen dan het omgekeerde. Bovendien bombardeert het Oekraïense leger bijna dagelijks gebieden in Oost-Oekraïne. Door de Oekraïense economische blokkade heeft de bevolking daar zwaar te lijden. Het Vaticaan, vervolgdt hij, is tot nu toe de enige die daar humanitaire hulp verleende.

Tegelijkertijd prees de ambassadeur van de Russische Federatie de inzet van paus Franciscus voor de vrede. “Wij begrijpen heel goed zijn oproepen en gebeden voor vrede in het Midden-Oosten en voor Oekraïne of voor de voortzetting van de weg van ontwapening, vooral nucleaire ontwapening.”

Avdejev heeft zich niet specifiek uitgelaten over een mogelijke ontmoeting tussen paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van Moskou. Met het oog op de verschillende internationale spanningen is een goede samenwerking tussen de kerken belangrijk, zei hij. Als voorbeeld noemde hij de “restauratie van katholieke en orthodoxe kerken in Syrië”. 

Intussen heeft het hoofd van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, gewaarschuwd voor een mogelijke invasie van Oekraïne door Russische troepen. Sinds 2014 heerst er in het oosten van het land een hybride oorlog onder leiding van Moskou, zegt Sjevtsjoek in een vandaag gepubliceerd artikel voor de Italiaanse krant Il Foglio. Volgens de laatste internationale informatie verslechtert de situatie momenteel.

Het Oekraïnse volk beleeft “de zeer moeilijke en kritieke tijd” in angst en ongerustheid. Daarom hebben de bisschoppen van de Oekraïense katholieke kerk de gelovigen opgeroepen om “de natie geestelijk te steunen door te vasten en te bidden”. Als christenen, zegt hij, zijn de gelovigen geroepen om te blijven hopen en te vragen om het geschenk van vrede.

“Wij leven in een wereld waarin het vertrouwen niet alleen is gekrenkt, maar voortdurend verder wordt aangetast, vervolgt Svjatoslav Sjevtsjoek. Vooral door de nieuwe communicatiemiddelen verspreiden manipulaties van de waarheid zich wereldwijd met de snelheid van het licht. “We weten niet meer wat te geloven en wie te vertrouwen.”

Op deze manier raken de mensen ervan overtuigd dat er noch waarheid noch gerechtigheid in de wereld is. In plaats daarvan hebben bedrog, leugens en onwaarheid overal de overhand. Volgens de kerkleider heeft de pandemie deze houding alleen maar verergerd. Vooral in de post-Sovjetstaten is het wantrouwen tegenover instellingen en regeringen bijzonder groot. Dit wantrouwen wordt echter door sommigen uiteindelijk voor ideologische doeleinden misbruikt, aldus grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek.