München, 30 mei 2022 - De Russisch-Orthodoxe Kerk in het Buitenland distantieert zich van de legitimatie van de oorlog in Oekraïne door patriarch Kirill van Moskou en heel Rusland.
“Ik vind deze oorlog een misdaad", zegt de interim-leider van de kerk, metropoliet Mark (burgernaam: Michael Arndt), in een interview met Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). De 81-jarige Duitser zegt dat er niets is wat deze oorlog kan legitimeren.
Sommigen zeiden dat het een vergissing van de Oekraïense regering was geweest om bijvoorbeeld “het gebruik van de Russische taal op scholen te verbieden”, aldus de metropoliet van Duitsland. “Waarschijnlijk is dat zo. Maar dit kan nooit de rechtvaardiging voor oorlog zijn. Absoluut niet”, aldus Mark.
Hij noemt de bewering van de Russische president Vladimir Poetin dat in Kiev nazi's heersen “onzin”. “Er zijn inderdaad kleine groeperingen in het westen van Oekraïne die dicht bij de geest van de voormalige nazi-collaborateur Stepan Bandera staan. Maar dat is alles.” Het Russische leger moet zich volledig terugtrekken uit Oekraïne, zei Mark, die als interim-leider de taak overneemt van metropoliet Hilarion (Kapral), die op 16 mei overleed.
Metropoliet Mark, die in een klooster in München woont, sprak zich uit voor de toelating van Oekraïne tot de EU, “ook al kan dit aan Russische zijde opnieuw tot grote wrevel leiden”. De oorlog van Rusland zal de Russisch-Orthodoxe Kerk “zeker”veranderen, “en helaas niet ten goede”.
“Ik vind het moeilijk te geloven dat het Oekraïense deel van onze kerk bij de Russische wil blijven”, zei Mark, “en de Oekraïners zijn de vroomste leden van de Russisch-Orthodoxe Kerk”.
De Russisch-Orthodoxe Kerk in het Buitenland splitste zich in de jaren twintig van de vorige eeuw vanwege de communistische revolutie af van de moederkerk in Rusland. Het is sinds 2007 herenigd met het Moskouse Patriarchaat, maar blijft bestaan met een grote mate van autonomie. De kerk telt wereldwijd ongeveer 400 parochies met ongeveer 500.000 gelovigen,
Wijlen metropoliet Hilarion (Kapral) werd op 22 mei begraven op een kloosterkerkhof in Jordanville, in de staat New York. De Russisch-Orthodoxe Kerk in het Buitenland zal haar nieuw hoofd kiezen tijdens een bijeenkomst van bisschoppen in New York van 13 tot 21 september, zoals de bisschoppensynode aldaar tijdens een bijzondere zitting heeft besloten.