Niet-gelovig het klooster in. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. In het programma Kloostergasten bezoeken presentator Astrid Joosten, tv-kok Sharon de Miranda, cabaretier Viggo Waas en schrijver Marion Bloem voor drie dagen het klooster. Naast religie biedt een klooster rust, reinheid en regelmaat. En zelfs wijn en bier, indien gewenst.

'Alle aspecten die in het dagelijks leven een rol spelen zoals de hypotheek en werk, verdwijnen in het kloosterlijke leven', vertelt Paul van Geest, hoogleraar Kerkgeschiedenis. Hij was onlangs te gast in het programma Op1 samen met kloostergasten Sharon de Miranda en Viggo Waas. Van Geest vervolgt: 'Op de poort van een klooster staat vaak: Vacare Deo. Vacare betekent leeg, en zit ook in het woord vakantie. Je wordt vrij van alle wereldse belemmeringen.' 

 

Rust, reinheid en regelmaat

'In het klooster vind je een ritme wat al 1500 jaar wordt geleefd. Mensen gedijen bij rust, reinheid en regelmaat. Dit betekent dat je niet constant omringt wordt door prikkels, je begeeft in een schone omgeving en dat je structuur hebt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een regelmatig leven leiden, ouder worden dan mensen die onregelmatig leven', vertelt Paul van Geest.

'Mensen die een regelmatig leven leiden, worden ouder dan mensen die onregelmatig leven'

Paul van Geest, hoogleraar Kerkgeschiedenis

Een klooster en een wijngaard

Een klooster en een wijngaard. In de bijbel in Johannes 15:5 staat: ‘Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als jullie in Mij blijven en Ik blijf in jullie, brengen jullie veel vrucht voort. Want zonder Mij kunnen jullie niets doen.’ In het Sint-Catharinadal klooster in Oosterhout wordt dit serieus genomen en vind je naast het klooster een wijngaard.

Zuster Maria Magdalena van het klooster vertelt hierover: ‘Ik zag daar onze spiritualiteit in terug. Samen verbinding leggen en saamhorigheid. Ook het woord ‘communio’ – wat gemeenschap betekent – past daar goed bij. Dit is de basis van onze Augustijnse spiritualiteit’. Presentator en vinoloog Astrid Joosten heeft het voorrecht dit klooster te bezoeken én de wijn te proeven.

Structuur

Eten, bidden, eten, bidden, en weer eten en weer bidden. Zomaar een dag in het klooster. In 2021 kreeg cabaretier Viggo Waas een herseninfarct. Het deed hem beseffen dat het leven sterfelijk is. ‘Als je weet dat er een einde is, ga je anders leven’, vertelt hij hierover. ‘Ik ben wat liever en gemoedelijker geworden. Ik maakte kennis met de tekst: ‘Gewone dingen groots doen’, een beroemde tekst van Titus Brandsma. Ik kan mij vinden in deze nederigheid. Ook ben ik mij meer bewust van de mooiheid van het leven.'

'Eten, bidden, eten, bidden, en weer eten en weer bidden'

Viggo Waas, cabaretier

‘Het is mooi dat mensen in het klooster op zoek zijn naar zingeving. Iedereen is heel lief voor elkaar. Toch verwart het mij hevig dat mensen hiervoor kiezen. Vooral omdat ik erachter kwam dat sommigen van hen niet eens zeker weten wie God precies is.’

Geen telefoon, wel bier

In hoeverre is onze telefoon verantwoordelijk voor prikkels? Bij aankomst in Abdij Maria Toevlucht mag de telefoon in ieder geval meteen worden ingeleverd. Tv-kok Sharon de Miranda zei volmondig ja op de vraag om deel te nemen aan Kloostergasten.

‘Die rust leek me heerlijk. Maar de eerste aantal uur zonder telefoon zat ik de hele tijd in mijn broekzakken te zoeken waar dat ding was. Het voelde eenzaam zonder telefoon. Ik ben gewend lekker te netflixen in bed, ondertussen een beetje candycrushen', vertelt Sharon in Op1. Er was dan wel weer bier. Trappistenbier. Dit is bier wat wordt gebrouwen door monniken.

'Die rust leek mij heerlijk'

Sharon de Miranda, Tv-kok

Klein schakeltje 

Tot slot bezoekt auteur Marion Bloem het Sint Liobaklooster bij de duinen in Egmond-Binnen. ‘Ik wilde altijd al graag het klooster in’, vertelt Marion. ‘Toen in 2022 mijn grote liefde overleed verdween de zin van het leven.’ In de kloostertuin vertelt ze dat ze door de natuur beseft dat ze een klein schakeltje is en dat het niet erg is om nog even door te leven.

Zou jij voor een paar dagen het klooster in gaan?
  1. Ja 100% (1 stem)
  2. Nee 0% (0 stemmen)

Benieuwd naar Kloostergasten?

Kijk de afleveringen van Kloostergasten met Astrid Joosten en Viggo Waas terug op NPO Start. Op zondag 25 juni is Marion Bloem te zien en op zondag 2 juli Sharon de Miranda. 

sharon de miranda kloostergasten