Addis Abeba, 23 maart 2021 - Er komt een gezamenlijk onderzoek van de Verenigde Naties en Ethiopië naar vermeende oorlogsmisdaden in Tigray. Daar lanceerde de Ethiopische regering in november 2020 een militair offensief tegen het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF), dat in de noordelijke regio van het land aan de macht was. Aanleiding waren de jarenlange spanningen tussen het TPLF en de centrale regering. Intussen zijn er ook facties actief, waaronder troepen van de vroegere erfvijand en buurland Eritrea en milities. Honderdduizenden mensen in Tigray zijn op humanitaire hulp aangewezen.

Ook in Tigray is de Katholieke Kerk aanwezig. Zo is daar de congregatie van Salesianen van Don Bosco (SDB) actief. Die hebben onlangs aan Agenzia Fides laten weten dat er nog altijd wordt gevochten tussen het regeringsleger en rebellen.

De plaatselijke bevolking is er volgens de salesianen slecht aan toe. Veel mensen hebben sinds de uitbraak van het gewapend conflict al hun bezittingen verloren. Huis en haar moesten zij verlaten om te ontkomen aan het brute geweld. Het gaat om 4,5 miljoen mensen die door deze humanitaire crisis getroffen zijn. Meer dan 2 miljoen burgers zijn ontheemd geraakt en tienduizenden zijn gevlucht naar Soedan, aldus de salesianen.

Ook de Missionarissen van Naastenliefde (MC; zusters van Moeder Teresa) en de Dochters van Maria Hulp der Christenen (FMA; zustercongregatie gesticht door de heilige Giovanni Bosco) zijn in het gebied actief. Zij werken in ten minste vijf huizen waar de ontheemden zijn ondergebracht en worden gevoed. De salesianen zijn ook betrokken bij het doneren van voedsel aan de behoeftigen, en voorzien de opvangcentra van diverse levensmiddelen.