Samen muziek maken geeft verbinding, blijdschap en troost

Wanneer zong jij voor het laatst de longen uit je lijf? Dat je per sé toon moet houden om muziek te maken blijkt niet waar te zijn bij deze muzikale initiatieven. In de rubriek Toonzetters van radioshow De ochtend staat elke week een nieuwe toonzetter centraal. 'Het gaat erom om met elkaar in verbinding te staan in de samenleving', vertelt radiopresentatrice Andrea van Pol. 

Nederland zit vol met Toonzetters. Mensen die de kracht van muziek inzetten buiten de concertzaal, om impact te maken in de samenleving. Vaak zijn dat mensen die in alle bescheidenheid hun werk doen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, op scholen, de wijken, de kerk, het bedrijfsleven. Toonzetters brengen verbinding, blijdschap en troost. Tijd om hen uit de schaduw te halen en de aandacht te geven die ze met hun werk verdienen. In de afgelopen weken waren dat de volgende initiatieven. 

Alle kinderen zijn welkom in dit koor 

Caro Kindt is de drijvende kracht achter Nieuw Vocaal Amsterdam Kinderkoor. Al ruim 25 jaar zet zij zich onvermoeibaar in voor de bevordering van de kinderkoorzang in Nederland. Kinderen vanaf vier jaar en jongeren tot 21 jaar zijn zonder auditie welkom om onderdeel uit te maken van deze klassieke zangopleiding. 'Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen bij ons kunnen zingen en daarvoor hebben we twintig verschillende koren', vertelt Caro Kindt in Toonzetters. 'Mijn doel is om kinderen via het zingen in een soort positieve spiraal te krijgen.' 

Mensen mét dementie zingen met mensen zónder dementie

Het Participatiekoor is een koor waarbij mensen mét dementie zingen met mensen zónder dementie. Dit gebeurt in een liedjes café voor mensen met dementie, hun naasten en mantelzangers. Initiatiefnemer Erik Zwiers: 'De reden waarom we dit initiatief zijn gestart is omdat mensen met dementie graag mee willen blijven doen aan sociale activiteiten, maar vaak worden gezien als mensen die niets of bijna niets meer kunnen. Zoiets als naar het café gaan met elkaar en samen liedjes zingen, dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Terwijl dat wel dingen zijn die zij nog gewoon leuk vinden.' 

Bekijk het bijzondere initiatief. 

Als het swingt, dan swingt het 

Even geen vluchteling zijn. Bij initiatief Orchestre Partout komen asielzoekers en statushouders wekelijks samen muziek maken en proberen ze de dagelijkse problematiek een paar uurtjes te vergeten. De muziekmiddagen zijn lichtpuntjes in de levens van de asielzoekers, die vaak jaren wachten op een verblijfsvergunning en niet mogen werken. Regelmatig spelen de musici ook samen met lokale autochtone muziekverengingen.

Kijk en luister hieronder. 

De multiculturele muziektherapeut

De Enschedese muziektherapeut Yesim Saltik ontdekte dat dementerende ouderen met een Turkse migratie-achtergrond vaak niet goed reageren op de traditionele westerse muziektherapie. Muziek is belangrijk voor mensen met dementie omdat ze door liederen uit hun jeugd vaak opbloeien. Het resultaat mag er zijn. 

Bekijk en luister de video.