"Ik heb altijd het gevoel gehad mensen te willen helpen"

In het Zuid-Hollandse Schipluiden geeft Annet van den Assem thuis aan de Nadra, Zakaria én hun twee kinderen.

"Ik heb altijd het gevoel gehad voor mensen te willen zorgen", vertelt Annet. Dit bewijst ze door het gezin in haar eigen boerderij te laten wonen. Annet zelf heeft haar atelier op het erf omgebouwd tot een woning. Hier kookt op een minimalistisch fornuis, stopt ze kieren dicht met proppen aluminiumfolie en slaapt ze tussen haar boeken. “Mensen vinden het heel romantisch, maar in de winter is het romantisch koud hier.” Toch heeft Annet daar weinig moeite mee, dit is makkelijk op te lossen met een dikke trui. Het enige lastige is volgens Annet dat ze geen eigen toilet heeft, hiervoor moet ze naar de boerderij. “Dat is voor mij een beetje gênant af en toe.”

Het gezin kwam in eerste instantie naar Nederland omdat Zakaria graag zijn masterdiploma in watermanagement wilde halen. Het gezin zou teruggaan naar Afghanistan op het moment dat Zakaria zijn opleiding afrondde. Dit liep voor het gezin toch anders. “Toen verlieten de Amerikanen het land en nam de Taliban het over”, vertelt Nadra. “Ik was zo bang om terug te gaan”, vult Zakaria aan. “Onze dochter had dan niet naar school kunnen gaan, we kunnen ons niet voorstellen hoe we daar nog normaal kunnen leven.” Het gezin had geen andere keuze dan hier te blijven. Op dit moment bevinden ze zich in de asielprocedure, wachtend op het besluit.

Nadra Khan
Annet en Nadra

Annet is een belangrijke steun voor Nadra, die op jonge leeftijd haar vader verloor. Omdat Nadra het hier zwaar mee heeft, heeft Annet haar de opdracht gegeven om tekeningen van haar vader te maken. Zelf is Annet haar moeder verloren op jonge leeftijd, hierdoor begrijpt ze goed wat Nadra doormaakt. “Ik had niet verwacht iemand op deze manier te kunnen helpen”, vertelt Annet.

Nederland geeft thuis is te zien op donderdag 6 oktober 2022 om 19:05 bij KRO-NCRV op NPO 2.

Nederland geeft thuis...

wordt gemaakt in samenwerking met Kerk in Actie en met Kansfonds, het maatschappelijk fonds dat werkt vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het gevoel erbij te horen. Daarom helpt Kansfonds de samenleving om thuis te geven, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken.