Berlijn, 24 november 2024 – De Sint-Hedwigkathedraal in het centrum van Berlijn is vandaag, op het hoogfeest van Christus Koning, heropend met een pontificale hoogmis. De belangrijkste rooms-katholieke kerk in de Duitse hoofdstad was zes jaar gesloten geweest voor renovatie.
Het nieuwe interieur van de kathedraal is een ontwerp van het architectenbureau Sichau & Walter en de Oostenrijkse kunstenaar Leo Zogmayer. Van de oorspronkelijke rococostijl is geen spoor meer te bekennen.
Synodaal rond
Aartsbisschop Heiner Koch van Berlijn benadrukte vandaag in zijn homilie het belang van hoop en saamhorigheid die de kathedraal symboliseert door haar architectuur: “Deze kerk is een ronde kerk, en we zitten samen met de bisschop op één niveau rond het altaar, rond Christus.” Dit is ook een uitdrukking van synodaliteit, van wat paus Franciscus herhaaldelijk in herinnering roept: “Leef normaal, organiseer de kerk normaal.” Aan het einde van de dienst zei Koch: “Nu kunnen we aan de slag! Dit is een goed afgerond geheel.”
Aan de viering nam ook aartsbisschop Eterović, de apostolisch nuntius in Duitsland, deel. In zijn toespraak zei de Kroatische kerkdiplomaat dat met de heropening “een stukje hemel is teruggekeerd” naar het hart van Berlijn.
Karlies Abmeier, voorzitter van de Diocesane Raad van Katholieken in het aartsbisdom Berlijn, benadrukte in haar toespraak: “Met de heropening van de Hedwigkathedraal is er eindelijk weer een katholieke plek in het politieke, sociale en culturele centrum van de hoofdstad.”
Protestantse ironie
Ook de protestantse kerkleider Christian Stäblein was een van de sprekers. Deze bisschop van de Evangelische Kerk van Berlijn-Brandenburg beschouwt de gerenoveerde kathedraal als een “groot oecumenisch teken”. De Berlijnse kathedraal en de Mariakerk in de buurt zijn volgens hem “katholiek aandoende” protestantse kerken. Verwijzend naar de karige inrichting van de kathedraal zei Stäblein ironisch: “Je zou nu de indruk kunnen krijgen dat hier de rollen een beetje zijn omgedraaid”.
De openingsviering werd bijgewoond door vooraanstaande vertegenwoordigers uit de politiek, cultuur en samenleving, onder wie de burgemeester van Berlijn, Kai Wegener (CDU), die de kathedraal beschreef als een “bijzonder gebouw”. Wegener benadrukte: “Ik geloof dat we juist in deze tijden van crisis en oorlog, van onzekerheid en verdeeldheid, meer geloof, meer hoop, meer vertrouwen en meer cohesie nodig hebben.”
Kosten
Volgens de verstrekte informatie bleven de kosten voor de verbouwing en renovatie binnen het geplande budget en bedroegen 44,2 miljoen euro. De meest opvallende verandering in het controversiële herontwerp van het interieur is de sluiting van de grote vloeropening in het midden van de kerk.
De Berlijnse zetelkerk gewijd aan de heilige hertogin Hedwig van Silezië (1174-1243) ligt aan de Bebelplatz, vlakbij de boulevard Unter den Linden. Het idee voor de verbouwing werd ontwikkeld tijdens de ambtstermijn van Rainer Maria Woelki als aartsbisschop van Berlijn (2011-2014). Kardinaal Woelki, sinds 2014 aartsbisschop van Keulen, nam ook deel aan de viering van vandaag.
Naast de Duitse hoofdstad omvat het aartsbisdom Berlijn het noordelijke deel van Brandenburg en de regio Vorpommern en Havelberg in Saksen-Anhalt. De ongeveer 275.000 katholieken in de hoofdstad Berlijn vormen zeven procent van de totale bevolking van 3,4 miljoen inwoners.
Rococo
Het ronde gebouw werd in 1747 in opdracht van de Pruisische koning Frederik de Grote gebouwd in de naar hem vernoemde Fredericaanse rococostijl, ontworpen door Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Bij de oprichting van het bisdom Berlijn in 1930 werd de Sint-Hedwigkerk verheven tot kathedraal. Zij brandde uit tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd tussen 1952 en 1963 herbouwd in de naoorlogse modernistische stijl volgens het ontwerp van Hans Schwippert. Van 2018 tot eind november 2024 was de Sint-Hedwig gesloten voor renovatie en verbouwing; tijdens deze periode werden er vieringen gehouden in de Sint-Josephkerk in Berlin-Wedding. De zalving van het nieuwe altaar vond plaats op 1 november 2023, de 250ste verjaardag van de oorspronkelijke kerkwijding van de Sint-Hedwig.
Feestprogramma
De feestvreugde om de heropening blijft niet beperkt tot vandaag. Het aartsbisdom Berlijn houdt in de Sint-Hedwig nog tot en met 6 januari bijzondere kerkdiensten, lezingen en concerten. Bekijk het programma >>