Presentatrice/programmamaker Sosha Duysker (1991) zal de komende jaren exclusief programma’s maken voor KRO-NCRV. Zo wordt zij een van de vaste verslaggevers bij Keuringsdienst van waarde en wordt ze het gezicht van de web-only programma’s Spot On en Brandpunt+. 

Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV: “Sosha is een van de grootste mediatalenten van ons land. Ze is veelzijdig en durft stelling te nemen, op thema’s die dicht bij KRO-NCRV liggen, zoals diversiteit en duurzaamheid. Ik ben trots dat wij Sosha aan ons mogen verbinden en we zien uit naar de andere programma’s die we met haar gaan ontwikkelen de komende jaren.”

Ik denk dat ik met KRO-NCRV een hele goede match gevonden heb.

Sosha Duysker

Een goede match

Als kind stuurde ik brieven naar de burgemeester over hondenpoep in de straat, over hoe het allemaal beter zou kunnen in de buurt. Ik heb me altijd druk gemaakt over de wereld om me heen”, licht Sosha haar nieuwe stap toe. “Ik denk dat ik daarin met KRO-NCRV een hele goede match gevonden heb. Ik kijk er ontzettend naar uit om als één team mooie, betrokken programma’s te maken waar de wereld iets aan heeft.”

Carrière 

Sosha begon als presentatrice in jeugdprogramma’s op NPO Zapp, waaronder Het Klokhuis. De laatste jaren heeft ze haar horizon verbreed en was ze onder meer te zien als reporter in het NPO 2-programma Atlas en als ‘dingenduider’ bij Khalid & Sophie op NPO 1. Dit jaar presenteerde ze het Gouden Kalveren Gala en maakte ze de documentaire Opstand op de Neptunus. In 2020 won Sosha de Philip Bloemendalprijs als grootste journalistieke presentatietalent en in september werd ze, naast D66-lijsttrekker Sigrid Kaag en SER-voorzitter Mariëtte Hamer, genomineerd voor de Eberhard van der Laan Award, een prijs voor mensen “die door hun optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving spelen”.

Recent vertolkte Sosha voor KRO-NCRV de rol van verteller in Kerst met de zandtovenaar en eerder dit jaar presenteerde ze voor KRO-NCRV’s Brandpunt+ de webserie Stereotypisch, over jongeren en het doorbreken van stereotypes.