Dublin, 17 maart 2024 – Voor alle Ieren jn de wereld is het vandaag feest, want het is St Patrick's Day. In Dublin, hoofdstad van de Republiek Ierland, zijn deze middag ongeveer een half miljoen mensen op de been voor de grote Sint-Patrick-Parade. Vanochtend riep de aartsbisschop van Armagh op tot mededogen met migranten omdat de heilige Patricius ook hun patroon is.
Het thema van de ludieke parade in Dublin is jaar is spréach, Iers voor ‘vonk’. Dat staat voor de glinstering in de ogen “die de unieke essentie van Ierland en het Ierse volk vertegenwoordigt”, aldus het organiserend comité. “Het is wat ons onderscheidt en wat ons samenbrengt, en vaak is het de reden dat mensen van over de hele wereld een speciaal plekje in hun hart hebben voor Ierse mensen, plaats en cultuur.”
In heel Ierland, alsook in het Verenigd Koninkrijk, worden er vandaag feestelijke optochten gehouden ter ere van de heilige Patricius, de missiebisschop uit de vijfde eeuw die het geloof in de Drie-ene God in Ierland verspreidde.
St Patrick’s Day wordt overal ter wereld gevierd waar Ierse pubs zijn. Vooral in steden als New York en Chicago, waar grote Iers-Amerikaanse gemeenschappen wonen, kleurt het vandaag groen, de kleur van het klaverblad van Sint-Patrick.
De voornaamste kerkleider van Ierland riep vanochtend in zijn boodschap op deze nationale feestdag op tot mededogen met migranten en vluchtelingen. Mgr. Eamon Martin, aartsbisschop van Armagh en primaat van heel Ierland, verlangt naar een “eerlijk en open” gesprek over migratie aan beide kanten van de Ierse grens. “Gaan en komen is een belangrijk kenmerk van de moderne wereld. Miljoenen mensen zijn onderweg”, zei de opvolger van Sint-Patricius op de zetel van Armagh (gelegen in Noord-Ierland, VK). “Sommigen zijn vrijwillige migranten, op zoek naar spannende nieuwe uitdagingen en kansen; anderen zijn helaas gedwongen hun huis en familie te verlaten, ontheemd door oorlog of economische tegenspoed.”
Aartsbisschop Martin merkte op dat Sint-Patricius evengoed beschouwd kan worden als “een beschermheilige van migranten”. “Hij begrijpt zeker de situatie van de verhandelde alleenstaande minderjarige, de uitgebuite arbeider, de vluchteling, de immigrant, de emigrant, de expat, de student of missionaris in het buitenland”, zei mgr. Martin. “Patricius schreef over het doorstaan van vele ontberingen, haat en beledigingen in Ierland omdat hij een buitenlander was. Nadat hij aan zijn vervolging was ontsnapt, voelde de heilige zich gedwongen om terug te keren naar Ierland en er zijn thuis van te maken.”
“Vandaag denken we ook aan de Ierse emigranten die soms worstelden om geaccepteerd te worden in het buitenland, maar we richten ons hart ook op de vele nieuwkomers die onder ons zijn gekomen”, aldus de aartsbisschop van Armagh.
Patricius zou rond 385 in de Romeinse provincie Britannia zijn geboren. Zijn vader, Calpurnius, was een decurio (Romeinse cavalerieofficier). Op een dag werden Patricius en enkele anderen door plunderaars ontvoerd om als slaaf aan een Ierse heerser te worden aangeboden. Rond 407 lukte het hem te ontsnappen. Hij kwam via Gallië weer in zijn geboortestreek terecht. In een van zijn geschriften zegt Patricius dat hij een visioen had, waarna hij het vurige verlangen kreeg om terug te keren naar Ierland. Dit keer niet als slaaf, maar als missionaris. Hij liet zich bisschop wijden en vertrok met de zegen van paus Celestinus I naar het eiland.