A general view shows the St. Peter's Basilica (R) as workers renovate the convent of Mater Ecclesiae (L), where Pope Benedict XVI will retire to in March 2013, at the Vatican, Vatican City, 20 February 2013. According to news reports, as the site is still undergoing renovation work, Pope Benedict XVI will initially head to the papal summer residence, Castel Gandolfo, while the work is completed at the cloister. EPA/SAMANTHA ZUCCHI

Rome, 13 november 2023 - Het voormalige klooster Mater Ecclesiae in Vaticaanstad, waar emeritus paus Benedictus XVI tot zijn dood aldaar een teruggetrokken leven leidde, krijgt zijn oorspronkelijke bestemming terug. Op verzoek van paus Franciscus zullen zes benedictinessen uit Argentinië er hun intrek nemen, zo maakte het Vaticaan vandaag bekend.

Mater Ecclesiae (‘Moeder der Kerk’) werd op 25 maart 1994 door paus Johannes Paulus II gesticht als klooster voor contemplatieve nonnen.

“Na het overlijden van Benedictus XVI, die daar wilde verblijven om de laatste jaren van zijn leven de Kerk te begeleiden met zijn gebed, heeft de Heilige Vader Franciscus, met zijn autograaf van 1 oktober van dit jaar bevolen dat het Mater Ecclesiae-klooster zijn oorspronkelijke doel weer opneemt: dat contemplatieve ordes de Heilige Vader ondersteunen in zijn dagelijkse zorg voor de hele Kerk, door het ambt van gebed, aanbidding, lofprijzing en genoegdoening, en zo een biddende aanwezigheid zijn in stilte en eenzaamheid”, aldus een communiqué van de Heilige Stoel.

Paus Franciscus heeft de Sint-Scholastica-abdij in Victoria, provincie Buenos Aires (bisdom San Isidro), in Argentinië uitgenodigd om zusters voor dit doel te sturen.

De Argentijnse benedictissen hebben volgens het Vaticaan de uitnodiging van de paus “ruimhartig aanvaard”. De zes nonnen die volgens de statuten de kloostergemeenschap zullen vormen, nemen begin januari hun intrek in het gebouw dat zich bevindt in de Vaticaanse Tuinen.

Paus Franciscus heeft ook besloten dat het gouvernement van Vaticaanstad verantwoordelijk is voor alle zaken met betrekking tot het Mater Ecclesiae-klooster.