Rome, 15 mei 2021 - De Duitse priester Franciscus Maria van het Kruis (1848-1918) is vandaag zaligverklaard in de Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome.
De nieuwe zalige, met de burgerlijke naam Johann Baptist Jordan, is de stichter van de Salvatorianen en de Salvatorianessen.
De zaligverklaring vond plaats aan het begin van een hoogmis die werd opgedragen door de vicaris-generaal van Rome, kardinaal Angelo De Donatis.
Paus Franciscus erkende afgelopen zomer een wonder op voorspraak van de eerbiedwaardige Franciscus Maria van het Kruis. Het betrof de genezing van een ongeboren kind van een echtpaar in Brazilië in 2014. In de 23ste week van de zwangerschap was bij de foetus een ernstige vorm van skeletdysplasie vastgesteld. De man en vrouw, lekenleden van de Salvatoriaanse Familie, vroegen pater Franciscus Jordan om hemelse bijstand. Het meisje werd uiteindelijk volledig gezond geboren op 8 september 2014, de sterfdag van Franciscus Maria van het Kruis. Ze is nu zes jaar oud en was vanochtend met haar familie aanwezig bij de zaligverklaring in Rome.
Johann Baptist Jordan werd op 16 juni 1848 in een arm boerengezin in het dorpje Gurtweil bij Waldshut in het Zwarte Woud (Baden) geboren. Op 21 juli 1878 werd hij tot priester gewijd voor het aartsbisdom Freiburg im Breisgau. Vanwege de antikatholieke Kulturkampf kon hij in eigen land zijn ambt niet uitoefenen. Na in Rome diverse studies te hebben afgerond, werd Jordan voor verdere vorming naar Egypte en het Heilig Land gestuurd.
Terug in Rome werd hij in 1880 door paus Leo XIII voor een privéaudiëntie ontvangen met wie hij zijn verlangen om een evangeliserende lekenbeweging in gang te zetten, besprak. Op 8 december 1881 stichttte Jordan met twee metgezellen in de kapel van Santa Brigida in Rome een gemeenschap die zich zou wijden aan de geloofsvorming van christenen overal ter wereld. De Romeinse Curie droeg hem echter op zijn beweging vorm te geven als een religieus instituut. Dat kreeg de naam Societas Divini Salvatoris (‘Gezelschap van de Goddelijke Heiland’). In 1888 stichtte hij met Therese von Wüllenweber een vrouwentak (Salvatorianessen).
Tot Jordans grote verdriet kwam er voorlopig geen lekentak. Later kwam die er wel. De drie takken, de apostolische sociëteit, de zustercongregatie en de lekensalvatorianen, zijn verenigd als Salvatoriaanse Familie. Deze is thans verspreid over de vijf werelddelen en telt ongeveer 4000 leden.
Pater Franciscus Maria moest in 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, Italië verlaten omdat hij Duitser was. Hij vertrok naar het neutrale Zwitserland, waar hij op het feest van Maria Geboorte (8 september) 1918 stierf.