09-08-2020
Verschillende religieuze leiders hebben China beschuldigd van genocide op de Oeigoerse moslimgemeenschap. In een gezamenlijke verklaring roepen ze de Chinese regering op een einde te maken aan “een van de meest monsterlijke menselijke tragedies sinds de Holocaust: de potentiële genocide op de Oeigoeren en andere moslims in China”, meldt de site van het katholieke tijdschrift The Tablet

Onder de 76 ondertekenaars zijn kardinaal Charles Bo (aartsbisschop van Yangon, Myanmar), kardinaal Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo (aartsbisschop van Jakarta, Indonesië) en de anglicaanse oud-aartsbisschop Rowan Williams. Diverse joodse, islamitische, boeddhistische en humanistische vertegenwoordigers hebben zich bij de oproep aangesloten.

Mocht de internationale gemeenschap “de vervolging van de Oeigoeren ongestraft laten doorgaan”, dan zou dit “de bereidheid van de internationale gemeenschap om de Universele Rechten van de Mens voor iedereen te verdedigen ernstig in twijfel trekken”, waarschuwen de ondertekenaars. En verder: “Na de Holocaust zei de wereld ‘nooit meer’. Vandaag herhalen we deze woorden ‘Nooit meer’ nog een keer.” 

In de verklaring wordt gewezen op meer dan een miljoen gevangen Oeigoeren en andere moslims in het westen van China. Daar worden ze bedreigd met hongersnood, foltering, seksueel geweld, dwangarbeid en de verwijdering van organen. Volgens de laatste bevindingen is ongeveer 80 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd onder dwang gesteriliseerd. Het doel van de vervolging is het uitwissen van de identiteit van de Oeigoeren. 

In de verklaring wordt de Duitse protestantse theoloog Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) geciteerd: “Zwijgen in het aangezicht van het kwaad is het kwaad zelf. (...) Niet spreken is spreken. Niet handelen is handelen.”

Vorige maand werd drie hoge Chinese functionarissen door de Verenigde Staten de wacht aangezegd door hun de toegang tot de VS te ontzeggen. De reden: de “verschrikkelijke” mishandeling van minderheden in de Chinese provincie Xinjiang, verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Ook hun bezittingen in de VS werden bevroren. Onder de functionarissen was Chen Quanguo, hoogste man van de Chinese communistische partij in Xinjiang. Hij geldt als de architect van de harde aanpak van minderheden. Pompeo verwees naar de gedwongen arbeid en willekeurige opsluiting van grote groepen Oeigoeren. China voert aan dat het de Oeigoeren aanpakt om moslim-extremisme de kop in te drukken.

De Oeigoeren zijn een Turks volk in Xinjiang, dat in oktober 1949 door China werd geannexeerd. Een korte periode daarvoor behoorde het gebied tot de Tweede Oost-Turkestaanse Republiek, een marionettenstaat van de Sovjet-Unie.