Frankfurt am Main, 10 september 2022 - De tekst ‘Vrouwen in bedieningen en ambten van de Kerk’ is gisteravond tijdens de vierde plenaire sessie van de Synodale Weg in Frankfurt am Main met een grote meerderheid van de stemgerechtigde deelnemers aangenomen.

Na een lang debat stemde 92 procent van de synodeleden voor. Van de 62 aanwezige bisschoppen stemden er 45 voor; dat is 73 procent; voor de aanname van een resolutie is een tweederdemeerderheid van het Duitse episcopaat vereist. 

De stemming werd gevolgd door een langdurig applaus en er was duidelijk sprake van grote opluchting. De dag daarvoor was afgesloten in een crisistoestand, aangezien een grote minderheid van bisschoppen tot frustratie van velen de synodale tekst over seksualiteit liet sneuvelen. 

In het gisteravond aangenomen document wordt geen expliciete eis geformuleerd. Wel bevat het een oproep aan het leergezag van de Katholieke Kerk de kwestie van de bedieningen en ambten van vrouwen in de Kerk opnieuw te overwegen. Dat houdt in dat de verschillende theologische standpunten vanuit het oogpunt van genderrechtvaardigheid moeten worden bekeken en dat daarbij een nauwe uitwisseling met de sociale wetenschappen, de culturele studies en de menswetenschappen tot stand moet komen. Het 32 bladzijden tellende document stelt: “Het is niet de deelname van vrouwen aan alle kerkelijke bedieningen en ambten die rechtvaardiging behoeft, maar de uitsluiting van vrouwen van sacramentele bedieningen.” Er is "geen ononderbroken lijn van traditie" in de kerkgeschiedenis voor het uitsluiten van vrouwen van prediking. 

De basistekst pleit voor meer genderrechtvaardigheid en wijst erop dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in het pastoraat en in verantwoordelijke posities. In de bestaande structuren zouden velen van hen te maken krijgen “met seksisme dat dagelijks wordt ervaren” en met discriminatie. Dat versterkt het verlangen van vrouwen om het leiderschap op zich te nemen in pastorale en sacramentele contexten.

In het document staat verder: “Gezien de gruwelijkheid van geestelijk en seksueel geweld tegen vrouwen en gezien de voortdurende marginalisering en discriminatie van vrouwen in de rooms-katholieke kerk, is een schuldbekentenis en een verandering van bewustzijn en gedrag dringend noodzakelijk.”