Het hoopvolle verhaal van The Passion trok ondanks de regen duizenden toeschouwers op de pier in Harlingen en bijna 2,5 miljoen kijkers voor de tv. Online hebben 45.000 mensen de processie in het licht gezet. We blikken terug op een geslaagde editie en kijken uit naar het vervolg tijdens The Passion Hemelvaart op 18 mei 2023.

Leun op mij

Met de live-uitzending vanuit de Friese havenstad lieten we ook dit jaar weer een actuele versie van het paasverhaal zien. Het thema van dit jaar was ‘Leun op mij’, een belangrijke en hoopvolle boodschap in een maatschappij die steeds individualistischer lijkt te worden.

Duizenden bezoekers bij The Passion 2023 in Harlingen
Het dragen van het kruis The Passion 2023

Duizenden bezoekers in Harlingen

Voor het eerst na drie jaar werd de liveshow weer bijgewoond door duizenden bezoekers en liepen honderden mensen mee achter het iconische verlichte kruis in de processie. De kijkers die The Passion thuis op de eerste rij beleefden konden via een steunbetuiging de honderden lopers in de processie tijdens de live-uitzending letterlijk in het licht zetten. Bijna 45.000 mensen lieten online weten er voor een ander te willen zijn.

Met de actuele en persoonlijke vertelling van Thomas van Luyn, het emotioneel beladen nummer van Marlijn Weerdenburg en de ingrijpende veroordelingsscene op het podium was #thepassion trending topic op donderdagavond.

Marlijn Weerdenburg als Maria in The Passion 2023
Thomas van Luyn in The Passion 2023

Passion Talk

Na afloop van de live-uitzending was Passion Talk te zien op NPO 3, gepresenteerd door KRO-NCRV presentator Klaas van Kruistum. Daarin werd direct na het paasevenement nagepraat met de castleden en vooruitgeblikt op The Passion Hemelvaart op donderdag 18 mei. 

Passion Talk
Klaas van Kruistum in Passion Talk

Nieuwe inzichten en verbinding

KRO-NCRV directievoorzitter Peter Kuipers kijkt terug op een geslaagde editie: 'Het eeuwenoude paasverhaal geeft ons elk jaar weer nieuwe inzichten. Hoe we er voor elkaar kunnen zijn, hoe we op elkaar moeten kunnen vertrouwen en dat je het niet alleen kunt.

Dat er als vanouds weer duizenden toeschouwers naar The Passion kwamen en miljoenen mensen op tv keken om samen dit paasverhaal te beleven, laat zien hoe groot die behoeftes zijn.'

Ook Jurjen de Groot, directeur Protestantse Kerk in Nederland, is tevreden: 'Dit Bijbelse verhaal over het lijden, het sterven en de opstanding van Jezus blijft inspireren en verbinden. Op het plein, voor de tv en ook in meer dan 200 kerken, buurthuizen en scholen waar The Passion samen werd gekeken in grotere groepen. Dit is precies de verbinding waar we naar zoeken in deze tijden.'

The Passion Hemelvaart

Na het succes van 2022 krijgt The Passion ook dit jaar weer een vervolg op Hemelvaartsdag. KRO-NCRV en Protestantse Kerk in Nederland willen de kijker kennis laten maken met het verhaal van Hemelvaart, het ultieme verhaal over vertrouwen. The Passion Hemelvaart gaat door waar de paasvertelling in The Passion eindigt. Het vertelt het verhaal van Jezus die is opgestaan en aan zijn discipelen vraagt zijn werk voort te zetten. 

The Passion Hemelvaart wordt net als The Passion naar het nu getrokken waardoor het actueel en herkenbaar is. Hoofdrollen in deze muzikale vertelling zijn ook tijdens Hemelvaart weggelegd voor Marlijn Weerdenburg (Maria), Bertrie Wierenga (Maria Magdalena), Ferdi Stofmeel (Petrus) en Sinan Eroglu (Jezus). Ook in deze uitzending is Thomas van Luyn de verteller.

Daarnaast krijgt het verhaal van Pilatus (gespeeld door Dragan Bakema) voor het eerst een vervolg in deze editie en wordt het nieuwe karakter Claudia, de vrouw van Pilatus, geïntroduceerd (gespeeld door Nhung Dam). 

Bekijk The Passion en Passion Talk terug via NPO Start. The Passion Hemelvaart is op donderdag 18 mei om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

De dertiende editie van The Passion werd door Mediawater geproduceerd in opdracht van KRO-NCRV en mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds, Bartiméus Fonds, de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân en Provincie Fryslân.