31-01-2019

De Hermitage Amsterdam, het museum aan de Amstel dat dit jaar zijn tienjarig bestaan viert, is omgetoverd tot een ware schatkamer. Ruim 200 topstukken uit diverse stromingen en culturen, afkomstig uit de vroegste prehistorie tot en met de 21ste eeuw, zijn samengebracht in de jubileumtentoonstelling De schatkamer!

Onder de kunstobjecten, die eigendom zijn van het Staatsmuseum Hermitage in Sint-Petersburg, bevindt zich een groot aantal werken uit de rijke katholieke traditie te zien, zoals vier beroemde voorstellingen van Onze Lieve Vrouw. 

De schatkamer! opent op 2 februari en sluit op 25 augustus 2019.

De tentoonstelling biedt een speciale tour door de kunstgeschiedenis. Op de benedenverdieping van de expositieruimte is gekozen voor een aparte aanpak: kunst uit diverse tijden en culturen is gegroepeerd in visueel en/of inhoudelijk verrassende sets van twee. Zo wordt het drieluik Golgotha van de Hollandse meester Maarten van Heemskerck (1498-1574) getoond naast De verschijning van de Boeddha Amithaba, een schilderij uit Binnen-Mongolië uit de 12de, 13de eeuw van onze jaartelling. Deze kunstwerken hebben met elkaar gemeen dat de vrome opdrachtgevers van deze schilderingen ook in beeld zijn gebracht. 

Ander voorbeeld van deze presentatie: De maaltijd in Emmaüs van de Florentijnse kunstenaar Jacopo Chimenti (1551-1640) hangt naast Het ontbijt van de Spaanse schilder Diego Velázquez (1599-1660). Op beide voorstellingen eten de figuren met elkaar. De eerstgenoemde afbeelding onderscheidt zich van de andere door een speciale religieuze betekenis, die alleen maar kan worden begrepen door de bezoekers die het Bijbelverhaal van de Emmaüsgangers kennen. 

Op de bovenverdieping wordt een zeer kostbaar artefact tentoongesteld: een 13de-eeuws processiekruis, dat een reliek van het Ware Kruis bevat alsook veertien edelstenen die al in de 1ste eeuw werden bewerkt. Het object van hout, zilver, goud, email en diverse soorten edelstenen komt uit het klooster van de heilige Trudpert in de buurt van Freiburg. Het is een toonbeeld van edelsmeedkunst uit de hoog-gotiek. 

Onder de andere katholiek-religieuze kunstwerken op de bovenverdieping zijn een 16de-eeuws majolicabeeldje in de vorm van een inktstel met daarop een beeld van de aartsengel Michaël die de satan verslaat; een christuscorpus uit circa 1200 uit Limoges; een koperen plaat uit begin jaren dertig van de 13de eeuw, met daarop een voorstelling van de heilige Filippus; en een marmeren beeldhouwwerk uit het Byzantium van de 4de-5deeeuw, dat de Goede Herder voorstelt.