Tomáš Halík in 2017.

Praag, 25 maart 2025 De bekende Tsjechische rooms-katholieke priester en geleerde Tomáš Halík heeft onlangs een klooster in de Boheemse stad Kolín gekocht. Hij wil dat het permanent als retraitecentrum bestemd blijft.

Het gebouw en de grond waren eigendom van de Orde der Minderbroeders Kapucijnen. Tomáš Halík kocht het complex aan en schonk het vervolgens aan Kolínský Klášter, een stichting voor spirituele ontwikkeling.

Na de Fluwelen Revolutie in 1989 kregen de kapucijnen hun klooster terug, dat door de communistische staat was onteigend. In 1992 verhuurden ze het aan de jezuïetenorde, die er het noviciaat van haar Boheemse provincie vestigde. Samen met de academische parochie in Praag en de zusters van de Edith Stein Karmel in Praag gebruikten de jezuïeten het klooster als retraitecentrum.

Toen de kapucijnen in 2018 besloten het klooster te verkopen, maar de jezuïeten noch de aankoop noch de renovatie konden financieren, verhuurden de kapucijnen het gebouw aan Kolínský Klášter. Dit instituut was opgericht door de Tsjechische Christelijke Academie, waarvan Halík sinds 1990 president is.

Sinds 2014 steunt Halík het Kolínský Klášter. Om het voortbestaan veilig te stellen, besloot de priester de erfenis van zijn ouders te gebruiken en ook een fonds op te heffen dat hij had ingesteld om het geld van de door hem gewonnen Templeton Prize 2014 in onder te brengen.

Tomáš Halík, geboren in 1948, is een internationaal vermaarde intellectueel. Hij is filosoof, socioloog en theoloog. Zijn boeken worden in grote oplagen uitgegeven in onder  meer het Engels, Duits, Nederlands en Pools.