Antwerpen (VRT) 9 april 2021 - Een gelovige transvrouw uit Nijlen in de Belgische provincie Antwerpen wil graag intreden in een vrouwenklooster. Maar omdat zij biologisch van het mannelijk geslacht is, wordt zij niet toegelaten tot het postulaat.
“Overal waar ik me aanmeld, zijn de zusters enthousiast, maar volgens de regels mag het niet”, zegt de 46-jarige Eefje Spreuters op de publieke zender Radio 2 Antwerpen (donderdag).
Vijftien maande geleden begon Spreuters officieel als vrouw door het leven te gaan. “Ik heb me altijd al vrouw gevoeld en ben heel gelovig opgevoed, vooral door mijn moeder. Als heel mijn leven wil ik in het klooster gaan. Als man heb ik een heftig leven gekend, nu wil ik rust.”
Spreuters heeft zich aangemeld bij de clarissen en bij de trappistinnen. “Ze konden me geen antwoord geven want ze wisten niet of ik als transvrouw mocht intreden. Daarop zei ik dat ik zelf wel een kloosterorde zou starten. Waarop de kloosterzusters geïnteresseerd en enthousiast reageerden. Als het moet, ga ik tot bij de paus in het Vaticaan. Mijn roeping is sterker dan ooit”, zegt Spreuters op Radio 2.
Gevraagd naar een reactie, laat het Antwerpse bisdom weten dat het zich onthoudt van commentaar. Bisschop Johan Bonny wil eerst persoonlijk met Spreuters in gesprek.
Kerkjurist Rik Torfs (KULeuven) zegt voor Radio 2 Antwerpen over de kwestie: “Rome houdt vast aan de antropologische visie dat het biologische geslacht waarin je geboren bent onveranderlijk is. Voor de Katholieke Kerk blijft Eefje dus een man en is ze niet welkom in een vrouwenklooster”, aldus Torfs. “Als Eefje wil, kan ze wel een actieve rol opnemen in de geloofsgemeenschap als parochie-assistent of als aalmoezenier in een gevangenis of ziekenhuis. Die functies staan open voor leken van elk geslacht.”
Volgens de bekende Leuvense canonist is het huidige kerkelijk wetboek niet voorzien op vragen zoals die van Eefje. “Het huidige canoniek recht dateert van 1983 toen deze maatschappelijke vragen zich veel minder stelden. Wat niet wil zeggen dat er geen debat is over de rol van transgenders binnen de Kerk. Al meer dan tien jaar zijn gelovigen uit voornamelijk de Verenigde Staten bezig met die vraag. Daar zijn intussen katholieken die zich afgescheurd hebben van Rome met transgenderpersonen als priester.”