Zundert, 13 mei 2025De monniken van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert (Noord-Brabant) hebben aan het generaal kapittel van de trappistenorde om toestemming gevraagd om hun klooster op te heffen. Dat meldt het magazine Volzin vandaag op zijn website.

In 2024 vielen er drie monniken weg, waardoor de communiteit nog maar uit zes personen bestond. Dat vindt men te klein om op verantwoorde wijze het kloosterleven voort te zetten. 

‘Pijnlijk maar onvermijdelijk’

De abt van Maria Toevlucht is sinds het najaar van 2020 de Vlaamse priester Guido Van Belle. Hij noemt het een “heel pijnlijk maar ook onvermijdelijk besluit” om na 125 jaar trappistenleven in Zundert er een punt te zetten. “Wij zijn monnik geworden om een leven van gebed te leiden, niet om gebouwen te beheren”, aldus de abt volgens Volzin.

Het formele besluit om een abdij op te heffen, ligt bij het generaal kapittel van de orde. Dat is een vergadering die eens in de drie jaar wordt gehouden en waar alle hoge oversten van de trappisten aan deelnemen. De eerstvolgende keer dat dit gebeurt is van 3 tot 23 september 2025. Naar verwachting zal het kapittel instemmen met het verzoek om de abdij op te heffen. 

Kloosterkerk Zundert

Bier

De Zundertse abdij heeft een eigen brouwerij. Daar worden diverse soorten bier gebrouwen met het keurmerk ‘Trappist’ en onder de merknaam Zundert. Als de abdij wordt opgeheven, mogen de brouwsels geen trappistenbier meer heten.

De generaal abt van de Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie (Trappisten) is sinds 2022 de Nederlander Bernardus Peeters, afkomst van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. 

De monastieke orde heeft 160 trappisten- en trappistinnenkloosters, verspreid over alle werelddelen. Nederland telt er thans nog vijf: Abdij Maria Toevlucht in Zundert, Abdij Koningshoeven, Abdij Koningsoord in Arnhem, Abdij Lilbosch in Echt en Klooster Schiermonnikoog.

zundert trappist bier