Rome, 23 december 2024Nu het Heilig Jaar 2025 voor de deur staat, heeft een aantal monumentale bouwwerken in de Eeuwige Stad weer extra glans gekregen. Een daarvan is de Trevifontein. Na bijna drie maanden van schoonmaak en restauratie is deze beroemde bezienswaardigheid weer toegankelijk voor het publiek. Gisteren werd het opgeknapte monument aan de gevel van Palazzo Poli in de wijk Trevi officieel geopend. 

Het barokke meesterwerk is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. In het midden staat de zeegod Oceanus op een strijdwagen voortgetrokken door twee gevleugelde paarden, een beeldengroep gemaakt door Pietro Bracci. In de nissen aan weerskanten van Oceanus staan beelden van de godinnen Salus en Abundantia, die respectievelijk gezondheid en overvloed symboliseren.

A general view shows the Trevi fountain after renovation works in Rome, on the day of its reopening, on December 22, 2024. Alberto PIZZOLI / AFP

Pausen
Dat er een spectaculairdere fontein aan het paleis van de hertog van Poli moest komen, was de wens van paus Urbanus VIII. Die vroeg in 1629 aan zijn protegé Gian Lorenzo Bernini een ontwerp te maken. Dat werd echter nooit uitgevoerd. Paus Clemens XII besloot in 1731 alsnog gehoor te geven aan de mens van Urbanus. Hij schreef daartoe een wedstrijd uit. Die werd gewonnen door de Franse beeldhouwer Lambert-Sigisbert Adam, maar de opdracht werd later doorgegeven aan de architect Nicola Salvi, wellicht omdat Clemens het prestigieuze project niet aan een Fransman wilde toe vertrouwen. Salvi begon ermee in 1732, maar moest er op een gegeven moment mee stoppen. Na de dood van paus Clemens, zette zijn opvolger Benedictus XIV het project door. Maar die stierf in 1758 en zou de voltooiing eveneens niet meemaken; wel had hij laten bepalen dat zijn naam goed op het bouwwerk te zien zou zijn. In 1759 werd het toevertrouwd aan Pietro Bracci, die werd geassisteerd door zijn zoon Virginio. De twee voltooiden het werk, dat in 1762 werd ingehuldigd. 

Munten
Het is een bijgelovige traditie dat vele bezoekers met hun rug naar de fontein met hun rechterhand over hun linkerschouder een muntstuk in het waterbassin gooien. Wie dat doet, zal later weer naar de Eeuwige Stad terugkeren, aldus het verhaal; het gooien van drie muntjes zou zelfs een geslaagd huwelijk bewerkstelligen. Naar schatting werd er vóór de coronacrisis dagelijks 4.000 euro in het water geworpen. Het geld was bestemd voor Caritas Roma, de kerkelijke hulpinstelling van het bisdom Rome. Maar in 2019 kwam de gemeente Rome daartegen in het geweer en eiste de opbrengst op. Daartegen kwam zo veel protest dat de munten bestemd bleven voor het katholieke armenfonds. 

Jubeljaar
Het Jubileum 2025 gaat morgenavond van start als paus Franciscus de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek zal hebben geopend. Verwacht wordt dat er vele miljoenen pelgrims extra naar Rome zullen komen. Diverse Italiaanse overheden investeerden ongeveer 4,3 miljard euro om de stad klaar te maken voor het jubeljaar. In 2033 is er weer een Heilig Jaar; dan gedenkt de Katholieke Kerk dat twee millennia daarvóór Christus de wereld verloste door zijn kruisdood en verrijzenis.