Ottawa, 6 juli 2022 - De Canadese premier Justin Trudeau heeft de katholieken van het land opgeroepen een reactie van de kerkelijke hiërarchie te eisen op de vondst van anonieme kindergraven op voormalige katholieke kostscholen. “Als katholiek ben ik diep teleurgesteld in het besluit dat de katholieke kerk nu en in de afgelopen jaren heeft genomen”, zei Trudeau op 5 juli tijdens een persconferentie. “We verwachten dat de kerk opstaat en verantwoordelijkheid neemt voor haar rol.”
Trudeau heeft naar eigen zeggen paus Franciscus gevraagd of de kerk zich wil inzetten voor genoegdoening. Documenten van de kostscholen waar inheemse kinderen decennia lang onder dwang werden geassimileerd, zouden openbaar moeten worden gemaakt, zei de premier.
Een verontschuldiging van de paus zou nuttig kunnen zijn in het verzoeningsproces, zei de Canadese provinciaaloverste van de Oblaten van Onbevlekte Maagd Maria (OMI) pater Ken Thorson. Zijn congregatie had zich in 1991 verontschuldigd voor haar verantwoordelijkheid op de kostschool in Kamloops (Brits-Columbia). Alleen al op het terrein van dat internaat ontdekten specialisten eind mei met behulp van grondpenetrerende radar de stoffelijke resten van 215 kinderen.
Trudeau reageerde gisteren op de ontdekking van nog een aantal massagraven op het terrein van voormalige kostscholen voor inheemse kinderen in de afgelopen weken. Afstammelingen van inheemse volkeren hebben tot nu toe de beenderen van meer dan 1.000 kinderen ontdekt. In totaal worden meer dan 4.100 kinderen als vermist beschouwd, aldus de Canadese Commissie voor Waarheid en Verzoening.
Tussen de jaren 1830 en 1998 werden naar schatting zo'n 150.000 inheemse kinderen, vaak onder dwang, ondergebracht in Canadese heropvoedingsgestichten. Veel van deze 139 tehuizen werden door katholieke religieuzen beheerd. Daar zouden de kinderen in opdracht van de staat worden ingewijd in de ‘christelijke beschaving’. Vaak mochten zij hun moedertaal niet spreken; velen van hen werden mishandeld of misbruikt.
De Conferentie van de Katholieke Bisschoppen van Canada kondigde onlangs aan dat een groep vertegenwoordigers van inheemse groepen in Canada tussen 17 en 20 december paus Franciscus in het Vaticaan zal ontmoeten. Het doel is om “dialoog en genezing” te bevorderen, aldus de verklaring.
Er is de afgelopen weken in Canada een aantal katholieke kerkgebouwen in brand gestoken. Mogelijk is er een verband met de ontdekking van de kindergraven. Premier Trudeau heeft de brandstichtingen veroordeeld.