Roermond, 12 oktober 2024 - In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond heeft vandaag een plechtige investituur plaatsgevonden van de Nederlandse Landscommanderije van de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem. Twaalf nieuwe leden hebben ten overstaan van de grootprior van de orde, bisschop Ron van den Hout, en hun confraters en consorores, hun geloften uitgesproken, waarna zij met de ordemantel werden bekleed.
In Nederland vindt, telkens in een ander bisdom, elk anderhalf jaar een investituur plaats. De vorige was in het voorjaar van 2023 in Den Haag.
Nieuwe leden leggen bij hun investituur vier geloften af: dat zij het katholieke geloof verdedigen; dat zij het Heilig Land ondersteunen; dat zij werken aan hun eigen spirituele groei; dat zij gerechtigheid en vrede bevorderen.
Stoet
Vanochtend trok tegen het middaguur een lange stoet buitenlandse gasten, ordeleden en novieten naar de kathedraal van het bisdom Roermond. De stoet werd voorafgegaan door schutterij Sint-Maternus uit Wijlre, die dat ook al deed tijdens de investituur in Maastricht in 2016.
Na de investituur volgde een publiek toegankelijke pontificale eucharistieviering met als hoofdcelebrant bisschop Van den Hout. De muzikale invulling werd verzorgd door het Groot Sint-Martinuskoor uit Weert en de Fanfare Bereden Wapens, een van de twee regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht.
Kruisvaarten
De Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem is een kerkelijke door de paus erkende organisatie. Als belangrijkste praktische opdracht ondersteunt de orde geestelijke, charitatieve, culturele en sociale projecten in het Heilig Land. Verdieping van spiritualiteit en onderlinge broederschap behoren eveneens tot de doelstellingen van de orde.
De orde werd voor het eerst genoemd in 1103 toen koning Boudewijn I van de kruisvaardersstaat Jeruzalem, toestemming gaf om een wacht van ridders in te stellen rond het Heilig Graf. Gedurende vele eeuwen werden pelgrims in Jeruzalem tot ridder van het Heilig Graf geslagen. Het kwam echter niet tot een blijvende en hechte structuur.
Vrouwen
In 1848 stelde paus Pius IX de orde opnieuw in met als opdracht kerken, scholen, ziekenhuizen en sociale instellingen op te richten en in stand te houden. Paus Leo XIII bepaalde in 1888 dat ook vrouwen lid van de orde konden worden.
Momenteel telt de orde wereldwijd 30.000 edelvrouwen en ridders, waarvan ongeveer 350 in Nederland. De Nederlandse Landscommanderije staat onder leiding van landscommandeur Jan Krapels en onder het geestelijk gezag grootprior Van den Hout. De wereldwijde orde wordt vanuit Rome geleid door een grootmeester; dat is sinds 2019 de Italiaanse kardinaal Fernando Filoni.
Uitgenodigd
Geïnteresseerden kunnen zich niet bij de orde aanmelden; men wordt uitgenodigd om lid te worden, op voorwaarde dat een kandidaat belijdend katholiek is en zich inzet voor caritas, spiritualiteit en broederschap.