Tournai (Kerknet/RTBF) 10 mei 2021 - In Tournai (Doornik) is gisteren gevierd dat de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in de Waalse stad 850 jaar geleden werd gewijd. Aan het einde van de pontificale hoogmis, opgedragen door bisschop Guy Harpigny, werden de stoffelijke resten van de 11de-eeuwse bisschoppen Boudewijn I en Radboud gezegend.
De kisten zullen deze week worden neergelaten in de grafkelder in het gotische koor van de kathedraal. Daar worden ze bijgezet naast de resten van de in 1872 gestorven bisschop Gaspard-Joseph Labis , die er clandestien begraven werd.
Vanwege de geldende coronamaatregelen waren slechts vijftien mensen in de kathedraal zelf aanwezig, terwijl vijftig andere gasten de viering en de plechtigheid volgden buiten op het Bisschopsplein, waar een groot scherm was geïnstalleerd. De live-uitzending werd verzorgd door Notélé, de regionale tv-zender.
Zo’n vijftien jaar geleden werden bij werkzaamheden in de Notre-Dame de Tournai de resten van Boudewijn I en Radboud II gevonden. Dat was een enigszins verrassende ontdekking, aangezien archeologen en historici niet geloofden dat de lichamen van de bisschoppen in Tournai begraven waren. Men dacht dat ze begraven waren in Noyon (departement Oise, ten noorden van Parijs). In die tijd waren de bisdommen Tournai en Noyon één).
De twee bisschoppen uit de tweede helft van de 11de eeuw maakten deel uit van de entourage van de toenmalige koning van Frankrijk. Boudewijn en Radboud hebben sporen nagelaten, vooral wat betreft de overdracht van verschillende relikwieën die in die tijd erg in trek waren. Zij wijdden vele kerken, zoals de Sint-Pieter in Lille en de Onze-Lieve-Vrouw van Brugge.
Vooral Radboud was belangrijk voor Doornik. Hij was de bisschop ten tijde van de grote pestepidemie die de stad in 1090 trof. Hij was het die in 1092 de Grote Processie instelde, die tot op de dag van vandaag bekend is en die elke tweede zondag van september plaatsvindt.