Evelyne verkoopt tweedehands trouwjurken: "Ook mensen met weinig geld willen er mooi bij lopen"

De zomer is begonnen! En daarmee het trouwseizoen ook. De mooiste trouwjurken vliegen je om de oren en de bruidswinkels doen goede zaken. Een beetje jurk kost al snel tussen de 1500 en 2500 euro, maar niet iedere bride to be kan dat betalen. Evelyne kwam met een oplossing; ze begon een business in tweedehands bruidsjurken.

Toen de kringloopboetiek van Evelyne ging verhuizen zag ze in de straatkrant dat iemand honderd trouwjurken thuis had hangen die werden uitgeleend aan mensen met weinig geld. De eigenaresse van de trouwjurken zocht daar een ander onderkomen voor. “Ik heb contact opgenomen, vertelde dat mijn winkel ging verhuizen én dat al onze opbrengsten naar het goede doel gaan.” De eigenaresse van de jurken kwam langs en er was direct een klik. “Het klikte zó goed dat ze besloot om alle jurken aan mij te geven. Op één voorwaarde: mensen met een laag inkomen moesten er gebruik van kunnen maken.” En zo werd de bruidswinkel ‘Uit Liefde’ geboren.

Het goede doel

Er worden jurken uit het hele land opgestuurd naar Uit Liefde. “Er zitten wel eisen aan het opsturen van een jurk. Hij moet schoon zijn en mag niet ouder dan tien jaar zijn. Want ook mensen met weinig geld of vrouwen die voor een duurzamere optie kiezen willen er mooi bij lopen op hun trouwdag.” Een gemiddelde trouwjurk bij Uit Liefde kost 250 euro. Een groot verschil van de duizenden euro’s die gemiddeld aan een nieuwe trouwjurk uitgegeven worden. “Bij ons zijn de jurken te allen tijde onder de vijfhonderd euro en al het geld gaat naar het goede doel. De grootste groep die nu bij ons komt zijn mensen die veel bezig zijn met duurzaamheid. Zij willen niet zoveel geld uitgeven en willen niet een nieuwe jurk kopen die ze maar één keer dragen”. Sinds begin dit jaar verkoopt Evelyne de jurken alleen nog en wordt er bijna niet meer verhuurd. “Alleen de mensen die via instanties komen, mogen de jurk kosteloos lenen. Ze hoeven alleen de 50 euro reinigingskosten te betalen.”

The whole package

Wanneer je een tweedehands trouwjurk via Marktplaats koopt sta je de jurk vaak in iemands slaapkamer te passen. Dat is bij Uit Liefde niet het geval. “Je komt op afspraak en mag mensen meenemen. We zijn echt twee uur bezig. Je kan jurken passen en we kunnen er een sluier en mooie schoenen bij zoeken. We hebben een prachtige ruimte, het is als een ‘echte’ bruidswinkel. Je krijgt de hele experience.

Vrouwen brengen met tranen in hun ogen hun jurk weg

Het mooiste vindt Evelyne dat het echt een vrouwen voor vrouwen ding is. “Vrouwen brengen met tranen in hun ogen hun jurk weg. Ze hebben zich mooi gevoeld in zo’n jurk. Wanneer een nieuwe eigenaresse haar jurk aan past gebeurt het vaak dat zij ook een traan laat. Dat vind ik mooi.”