Basílica do Bom Jesus

Goa, 7 oktober 2024 – De politie in de Indiase deelstaat Goa is op zoek naar een rechts-hindoeïstische politicus omdat hij wordt beschuldigd van het beledigen van Sint-Franciscus Xaverius (1506-1552). Katholieke Indiërs beschouwen hem als de schutspatroon van de voormalige Portugese kolonie Goa, waar de stoffelijke resten van de heilige jezuïet worden bewaard.

Subhash Velingkar, een voormalig afdelingshoofd van de machtige hindoepartij Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) zei op 1 oktober tijdens een openbare bijeenkomst dat er een DNA-test zou moeten worden uitgevoerd op de overblijfselen van de heilige om te bewijzen dat het inderdaad om Franciscus Xaverius gaat. Velingkar beweerde dat de relieken toebehoren aan een boeddhistische monnik uit het naburige Sri Lanka. Ook zei hij het onzin te vinden dat de Spaanse jezuïet Goencho Saib (‘beschermer van Goa’) wordt genoemd.

Christenen, die Sint-Franciscus Xaverius vereren als de beschermheilige van Goa, dienden meer dan twaalf klachten in om Velingkars arrestatie te eisen. De politie ging op zoek naar hem met de aanklacht dat hij de religieuze gevoelens van burgers heeft gekwetst, wat strafbaar is volgens de bepalingen van het Indiase Wetboek van Strafrecht, aldus Cruz Silva, een katholieke parlementariër van de Aam Aadmi Partij. “Wij eisen dat hij achter de tralies wordt gezet”, zei Silva op 6 oktober tegenover UCA News.

Demonstraties

De afgelopen dagen zijn er in Goa groepen mensen de straat opgegaan om hun verbolgenheid over Velingkars uitspraken kenbaar te maken. De demonstranten eisen dat de politicus wordt opgesloten totdat de eenmalige tienjaarlijkse tentoonstelling van het stoffelijk overschot van Franciscus Xaverius, gepland van 21 november 2024 tot 5 januari 2025, is voltooid. Dit evenement trok in het verleden miljoenen mensen.

Francisco de Jasso y Azpilicueta, geboren op 7 april 1506 in Javier (Koninkrijk Navarra), was een gezel van Ignatius van Loyola. Met hem en enkele andere studenten stichtte hij in Parijs de Compagnie van Jezus. Franciscus trok na zijn priesterwijding als missionaris naar Azië. In 1542 arriveerde hij in Goa. Hij stierf in 1552 op het eiland Shangchuan voor de kust van Guangdong (Kanton) in China. Zijn lichaam werd overgebracht naar India. Zijn relieken liggen in de Basiliek van Bom Jesus in Oud Goa.

Inquisitie

Inmiddels heeft Velingkar het volgende aan de politie laten weten: “Ik heb onlangs een verklaring afgelegd over de Inquisitie van Goa, een ongelukkig hoofdstuk in de geschiedenis van Goa, dat plaatsvond in de periode van de Portugese overheersing. Hoewel de geschiedenis spreekt over de bijdragen van de heilige Franciscus Xaverius aan de verspreiding van het christendom, is het belangrijk om te begrijpen dat de inquisitie van Goa een schrikbewind voor veel niet-christenen invoerde. “De vergelijking die ik trek is tussen de acties van de inquisitie, die haat en terreur zaaiden, en de ware geest van heiligheid. Ik geloof dat het tijd is om de geschiedenis opnieuw te bekijken, de daden uit het verleden te onderzoeken en na te denken over de ware betekenis van heiligheid. Daden die aanzetten tot haat of onderdrukking, of dat nu tijdens de inquisitie was of in een andere historische periode, kunnen niet als heilig worden beschouwd. Deze verklaring is niet gemaakt om een religie te belasteren, maar om de historische gebeurtenissen te benadrukken die de ervaringen van talloze Goanen hebben gevormd.”

Hindoemeerderheid

Goa is een deelstaat in het westen van India. Het ligt aan de kust van de Arabische Zee. Het is de kleinste van de Indiase staten in termen van grondgebied en de vierde kleinste in termen van bevolking, en de rijkste in termen van BBP per hoofd van de bevolking in India. De officiële taal is Concani, maar er zijn nog steeds mensen in deze staat die Portugees spreken, vanwege de Portugese overheersing in de regio die meer dan vier eeuwen duurde. In het noordelijke district van de deelstaat ligt de stad Oud Goa. 

Volgens een volkstelling van 2011 bedroeg de bevolking van Goa 1.458.545 mensen; daarvan was 66,1 procent hindoe, 25,1 procent christen, 8,3 procent moslim en 0,1 procent sikh.